Ez az ázsiai ország lesz a harmadik legnagyobb gazdaság 

Interjú2023. dec. 8.Áldott Rebeka

A nominális adatokat tekintve Indiát jelenleg az ötödik legnagyobb gazdaságként tartják számon. Az indiai vásárlóerő alapján pedig már a harmadik helyre sorolják. Eszterhai Viktort, a Magyar Külügyi Intézet kutatási igazgatóját, és Trembeczki Zsolt kutatót kérdeztük India és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok 75 éves évfordulója kapcsán.

A Kína és India közötti konfliktus 

A két ország közötti konfliktusnak történelmi alapjai vannak. A határviták hosszú éveken át viszonylag békés keretek között, emberélet követelése nélkül zajlottak le, egészen a 2020-as, galvani incidensig. Ezt követően India és Kína kapcsolatában egy minőségi törés történt.

„A két ország kapcsolata mélypontra ért, nem gondolom, hogy belátható időn belül helyre tudnák állítani a 2020 előtti körülményeket. Nincs meg ehhez a megfelelő bizalom, olyan érdekellentét van a két ország között, ami ezt nagyon nehézzé tenné

- mondta Trembeczki Zsolt.

A határvitákon túl, Kína jelentős infrastrukturális beruházásokat hajt végre az Indiai-óceán térségében és Dél-Ázsiában. Kína fokozott jelenléte India közvetlen szomszédságában tovább erősíti a feszültséget a két ország között.

Eszterhai Viktor szerinta fennálló konfliktuson túl a két nagyhatalom elég jól együtt tud működni, ha az érdekeik egybevágnak. A kooperációnak például a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) ad keretet.

India és Kína közös érdeke, hogy az ázsiai területek ügyeit ne a nyugati országok, főként ne az Egyesült Államok, hanem az ázsiai nagyhatalmak dominálják.

A BRICS legutóbbi csúcstalálkozóján a felek egyértelműen kommunikálták, hogy a második világháború óta fennálló intézményrendszert kívánják megtartani. Azonban szerintük ezt oly módon kellene átalakítani, hogy ne a nyugat dominanciája érvényesüljön, hanem a felemelkedő nagyhatalmak érdekeivel is legyen kiegészítve - véli Eszterhai Viktor.

Mindig a konfliktusos jelleget vizsgáljuk nyugati szempontból. De ugyanannyira fontos, hogy ha ezek a nagyhatalmak együtt tudnak működni, az a mi rovásunkra mehet. Ez a konfliktus csak az egyik elem a két ország kapcsolatrendszerében

- tette hozzá.

Trembeczki Zsolt hozzátette, hogy az a tény, hogy India kész együttműködni Kínával a globális kormányzás kérdéseiben, nem jelenti azt, hogy az Egyesült Államok ne vált volna az ország legfontosabb katonai partnerévé.

„Olyan ügyekben, ahol a fejlett országok és a globális dél érdekei egymásnak feszülnek - mint a globális kereskedelem, a klímaváltozás, vagy az adósságok - ott India a globális dél vezetőjeként próbálja magát pozícionálni

- fűzte hozzá.

A Pakisztán-Kína harapófogó

Az indiaiaknak normatív problémájuk is volt az Övezet és Út kezdeményezéssel, de az első számú indoklás, ami miatt nem vesznek részt ebben a projektben az, hogy a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó olyan kasmíri területeken is keresztülmegy, amelyeket India a saját szuverén területének tekint, de pakisztáni ellenőrzés alatt állnak -

mondta Trembeczki Zsolt.

Nem feltétlenül csak a gazdasági folyosó idegenítette el Indiát, hanem több félelmük is felmerült a kínai beruházásokkal kapcsolatban. A területi szuverenitás kérdéskörén túl, természetesen az indiaiakat aggasztja, hogy a Pakisztánt és Kínát összekötő infrastruktúra jelentősen javul.

Pakisztán mindig is fontos eleme volt a nagyhatalmi játszmáknak, teszi hozzá Eszterhai Viktor. A pakisztáni atomprogram is jól mutatja, hogy Kína ’háromszögesíteni’ akarta a nagyhatalmi kapcsolatot.

Az Övezet és Út kezdeményezés ennek a régóta fennálló kapcsolatnak a legújabb szintje. Ennek köszönhető, hogy Kína globális szereplővé válik, hiszen rendelkezik azzal a tőkével, technológiával és építési kapacitásokkal, amivel Pakisztánban is meg tud jelenni.

Kína olyan területeket célzott meg, ahol Pakisztánnak szüksége volt a fejlesztésekre, mint például az erőművek, úthálózatok és vasútvonalak kiépítése.

„A gazdasági együttműködés fontosabb volt Kínának, mint a potenciális stratégiai lehetőségek.”- hangsúlyozta Eszterhai Viktor.

Az ötödik legnagyobb gazdaság

A nominális adatokat tekintve Indiát jelenleg az ötödik legnagyobb gazdaságként tartják számon. Az indiai vásárlóerőt vizsgáló eredmények alapján pedig már a harmadik helyre sorolják.

A század közepén arra számíthatunk, hogy India nominálisan is a harmadik legnagyobb gazdasággá fog válni, az Egyesült Államok és Kína mellett

- számolt be Trembeczki Zsolt a várakozásairól.

Eszterhai Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy India csak akkor lehet igazi gazdasági nagyhatalom, ha képes lesz hatékony gyártóipart kiépíteni. Hiszen ez Kína felemelkedésében is kulcsszerepet játszott. A gyártóipari exportjai révén tudta azt a természetes tőkefelhalmozást elérni, ami hosszútávon is fenntartja a gazdasági növekedését.

India azonban elsősorban szolgáltatások révén csatlakozott a világgazdaságba. Így a fő problémát továbbra is az jelenti, hogy a hatalmas lakossága számára nem képes elegendő jövedelmet termelni.

A népesség nagy része alulfizetett, emellett India kevés embert tud bevonzani a munkaerő piacra. Ha elegendő ember számára tudna munkát és megfelelő béreket nyújtani, akkor tartósan biztosítaná a fogyasztást. Így egy hagyományos tőkekoncentrációs pályára tudna állni.

A következő évek fő kérdése az, hogy India tud-e azon a pályán módosítani, amelynek az elmúlt évtizedekben meghatározó és sikeres eleme volt a szolgáltatások területe. Tehát Indiának a következő években a szolgáltatásokat, a feldolgozóiparra és az export vezérelt gazdaságra kellene cserélnie.

„Ha ezt meg tudja csinálni, én azt gondolom, hogy ténylegesen India nagy felemelkedésének lehetünk tanúi. Ha nem, akkor a mestersége intelligencia és a szolgáltatások automatizációja lassítani fogja a növekedését

- mondta Eszterhai Viktor.

India és Magyarország közötti kereskedelmi kapcsolatok

„Összeségében elmondható, hogy a két ország közötti kereskedelem egy elég alacsony bázisról indult, de hosszú ideje egészségesen ívelnek felfele az üzleti tevékenységek„- nyilatkozta Trembeczki Zsolt.

Főként az acéliparban, gumigyártásban és üzleti szolgáltatásokban van jelen indiai tőke Magyarországon.

2022-ben a teljes magyar export 496,5 millió dollárt tett ki, ami 17,4 százalékos növekedést mutat a 2021-es adatokhoz képest.Ami pedig Magyarországot illeti, a Hell számít a legismertebb indiai befektetésnek, emellett a Richter Gedeon is jelentős tulajdonrésszel rendelkezik egy indiai vegyesvállalatban - húzták alá a szakértők.