Háború: Pokoli idők várnak az ukránokra – Új lendületet vehet az orosz invázió

Hírek2023. jan. 2.D.J.

Ez történt az ukrán háború 312-dik napján:

- Ukrajna legmagasabb rangú védelmi tisztviselői azt mondták, hogy úgy vélik, Oroszország a következő néhány hónapban megkísérli a második inváziót északról, olyan csapatok felhasználásával, akik az elmúlt három hónapban kiképzésen vettek részt az októberi mozgósítás óta. Ám a határt védő ukrán erők szerint az oroszok nem fognak tudni áttörni, mint múlt februárban, amikor a Sumy régiónak nem volt védelmi vonala.

Ukrajna védelmi minisztere, Olekszij Reznikov és a fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnyij februárt nevezte meg az újbóli inváziós kísérlet lehetséges időpontjának.

- Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország új mozgósítási parancsot készít elő, és egy héten belül lezárhatja határát a harcképes férfiak előtt.

- Moszkva állítása szerint a szilveszteri csapásaik Ukrajnában az ország dróngyártását célozták. A támadásokban három ember életét vesztette. Kijev szerint Oroszország szándékosan civil célpontokat vett célba.

- Az ukrán légvédelmi erők 45 iráni gyártmányú pilóta nélküli légijárművet semmisítettek meg, köztük 32-öt a Kijev elleni támadások során, miközben állampolgárai megpróbálták köszönteni az új évet – közölte az ukrán parancsnokság.

- Az orosz hatóságok bejelentették, hogy az Ukrajnába telepített katonák és állami alkalmazottak mentesülnek a jövedelemadó alól.

- Az ukrán fővárost hétfő hajnalban légitámadás érte – közölte a város polgármestere. Éjfél előtt légiriadó-szirénák szólaltak meg, és robbanásokat jelentettek a főváros északkeleti Desnianskiy kerületében. Egy 19 éves férfit kórházba szállítottak. A város katonai adminisztrációja arról számolt be, hogy 12 légi támadóeszközt lőtt le az ukrán légvédelem.

- Ukrajna regionális katonai parancsnoksága az ország keleti részén közölte, hogy a légvédelmi rendszerek hétfőn a hajnali órákig kilenc iráni gyártmányú Shahed drónt semmisítettek meg Dnyipro és a Zaporizzsja régiók felett.

- Oroszország azt állította, hogy az ukrán erők ágyúzták Makijivka városát és az elfoglalt Donyeck régió más területeit. A donyecki régió Moszkvába telepített adminisztrációja vasárnap közölte, hogy legalább 25 rakétát lőttek ki a térségre az éjszaka folyamán, szilveszter éjjelén, és a jelentések szerint katonai negyedeket találtak el, és sokan meghaltak.