Háború: pusztító ukrán csapás zavarja meg az orosz erőket a saját földjükön

Hírek2024. aug. 19.D.J.

Ez történt az ukrán háború 907-dik napján:

- Ukrajna közölte, hogy lecsapott egy újabb kulcsfontosságú hídra a kurszki régióban, hogy megzavarja Moszkva utánpótlási útvonalait. „Mínusz még egy híd” - közölte Mykola Oleshchuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegramban, közzétéve egy videót, amelyen az oroszországi Zvannoye város közelében egy hidat átszakító robbanás látható.

„A légierő továbbra is precíziós csapásokkal fosztja meg az ellenséget logisztikai képességeitől” - tette hozzá.

Ukrajna korábban bejelentette, hogy a szomszédos Glushkovo városában egy másik hidat is megsemmisített.

- Volodimir Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna katonai betörésének célja az oroszországi Kurszk térségében egy ütközőzóna létrehozása, hogy megakadályozza Moszkva további támadásait a határon túl.

- Ukrajna több mint 150 orosz hadifoglyot ejtett egy-egy nap alatt a kurszki határon átnyúló katonai műveletben - közölte Olekszij Drozdenko, az ukrajnai Szumi város katonai közigazgatásának vezetője. „Néha naponta több mint 100 vagy 150 hadifogoly van” - mondta Drozdenko.

A határt őrző orosz katonák közül sokan fiatal sorkatonák. „Nem akarnak harcolni velünk” - tette hozzá.

- A Háborús Tanulmányok Intézete „megfigyelte azokat az állításokat”, amelyek szerint Ukrajna kurszki hadművelete hat nap alatt 800 négyzetkilométeren keresztül haladt előre.

A kezdeti betörés „nagyrészt felkészületlen, rosszul felszerelt, emberhiányban szenvedő védelmi állásokat támadott a határ mentén” - írta a szervezet a konfliktusról szóló napi jelentésében, hozzátéve, hogy Ukrajna folytatta gyors előrenyomulását Kurszkban azután is, hogy orosz erősítés érkezett a térségbe.

- Az orosz hadsereg az ellenőrzése alá vonta az ukrajnai Donyeck keleti részén fekvő Szviridonyivka falut - jelentette vasárnap a TASZSZ állami hírügynökség a védelmi minisztériumra hivatkozva.

- Oroszország vasárnap cáfolta azt a jelentést, amely szerint Ukrajna kurszki offenzívája miatt meghiúsultak a Kijevvel folytatott tárgyalások az energetikai célpontok elleni támadások leállításáról. Azt állította, hogy nem folytak ilyen egyeztetések.

A The Washington Post szombaton arról számolt be, hogy Ukrajna és Oroszország ebben a hónapban küldöttségeket vitt volna Katarba, hogy megbeszéléseket folytassanak egy olyan megállapodásról, amely mindkét hadviselő fél részéről leállítja az energia-infrastruktúra elleni támadásokat.

A Post szerint a megállapodás részleges tűzszünetet jelentett volna, de a tárgyalások az orosz terület elleni ukrán támadás miatt siklottak ki.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap kétnapos állami látogatásra Azerbajdzsán fővárosába, Bakuba érkezett. Az orosz televízió képeket sugárzott az elnök repülőgépéről, amint az este megérkezett Bakuba. Azerbajdzsán Moszkva közeli partnere, de a nyugati országok egyik fő energiaszállítója is.