Háború: Putyin szerint kudarcba fulladt az ukrán ellentámadás

Hírek2023. júl. 17.Sz.A.

A Krím-félszigetet a szárazfölddel összekötő hídon robbanás történhetett, egy család megsérült. Putyin szerint sikertelen az ukrán ellentámadás, sőt, a front néhány szakaszán az orosz hadsereg megerősítette a pozícióit.

Eddig nem tisztázott okokból a Krími-hídon megsérült egy orosz család, akik Belgorodból tarthattak a félszigetre, és az autójuk megsérült – jelentette ve Vjacseszlav Gladkov a belgorodi megye kormányzója - írja a Guardian.

- A hídon a vonatforgalom leállt, de reggel 9-től ismét helyreállhat, a kompforgalomban is fennakadás van a hídon történt robbanás miatt.

A híd kulcsfontosságú Oroszország és a Krím-félsziget logisztikai kapcsolata miatt.

- Kelet-Ukrajnában fellángoltak a harcok három területen is zajlottak összecsapások a hét végén – jelentette be Hanna Majlar ukrán védelmi miniszter-helyettes.

- Az orosz csapatok Kupianszk és Harkiv térségében támadtak, az ukrán erők védekeznek - írta a miniszter-helyettes, aki szerint Bahmut környékén .s a déli fronton vannak összecsapások, az utóbbi területen valamelyest haladtak előre az ukrán erők.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy televíziós interjúban kijelentette, szerinte az ukrán ellentámadás sikertelen, az ukrán erők nem tudták az orosz védelmet megtörni. Az elnök szerint Oroszország rendelkezésére állnak kazettás bombák, melyeket még nem vetett be a harcok során.

Tavaly a kramatorszki vasútállomáson végrehajtott támadás során az orosz hadsereg valószínűleg használt kazettás bombákat.

- Az orosz állam átvette a Danone korábbi oroszországi érdekeltségeut, és a Carlsberg tulajdonrészét egy sörgyárban – derül ki egy elnöki rendeletből.

- Ma jár le az ENSZ és Törökország segítségével annak idején összehozott Fekete-tengeri gabonaegyezmény, Moszkva az utolsó pillanatig lebegteti, hajlandó-e meghosszabbítani a szerződést arra hivatkozva, hogy az orosz gabona és műtrágya kivitel nem biztosított.

- Harkiv megyében két települést is orosz rakétatalálat ért vasárnap, a támadásban két ember életét vesztette.

- Az ukrán erők az orosz-ukrán határon fekvő Sebeniko orosz várost támadták – egy civil lakos az életét vesztette – jelentette be Belgorod megye kormányzója.

- Néhány száz Wagner-katona már áttette a bázisát Fehéroroszországba – ukrán források szerint.

- A kínai tengeri haderő közös hadgyakorlatot tart az orosz haditengerészettel és a légierővel. A hadgyakorlat vasárnap kezdődött, a Japán tengeren, célja az orosz-kínai katonai kapcsolatok fejlesztése.

- Tony Blair korábbi brit kormányfő a SkyNews-nak adott interjúban kifejtette: szerinte „katasztrofális” lenne feladni Ukrajna támogatását abban az esetben, ha Donald Trump kerülne ismét az amerikai elnöki székbe.