Háború: Szervezkednek a Wagner-zsoldosok Fehéroroszországban

Hírek2023. júl. 15.Sz.A.

A fehérorosz katonáknak tartanak kiképzéseket a Wagner-magánhadsereg zsoldosai. Az ukrán hírszerzés szerint nem mutatnak jelek arra, hogy Fehéroroszország területéről támadás indulna Ukrajna ellen.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadsereg minden erejét mozgósította, hogy a keleti és déli frontokon előretörő ukrán csapatokat visszaszorítsa, ezért is halad lassan az ellentámadás - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

- Az ukrán elnök irodájának vezetője, Andrij Jermak közölte, hogy a harcok nagyon nehéz helyzetben zajlanak, de a nyugati szövetségesek nem helyezték nyomás alá Kiejevet, hogy gyorsabb legyen az ellentámadás tempója.

- Vlagyimir Putyin orosz elnök kijelentette: korábban megpróbálta Jevgenyij Prigozsin helyett más vezetőt tenni a Wagner-csoport élére, de nem járt sikerrel. A Kommerzsant újságnak adott interjúja szerint az orosz elnök elismerte, hogy még mindig zajlanak a tárgyalások a Wagner-katonák átvételéről.

- Putyin beleegyezett a Fekete-tengeri gabonafolyosóról szóló nemzetközi egyezmény meghosszabbításába – közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török elnök.

Az ENSZ és Törökország által tető alá hozott gabonakiviteli egyezmény július 17-én jár le, a meghosszabbítása kulcsfontosságú a globális élelmiszerválság mérséklésében. Moszkva szerint azonban az egyezmény meghosszabbításáról még nem sikerült megállapodni.

- Az orosz légvédelem lelőtt két brit gyártmányú Storm Shadow rakétát, melyet Melitopol és Bergyanszk városánál lőtt ki az ukrán hadsereg – közölte Zaporizzsja megye orosz vezetője.

A Wagner-csoport zsoldosai Fehéroroszországban tartanak kiképzéseket a fehérorosz katonáknak – közölte a fehérorosz védelmi minisztérium.- Volodimir Zelenszkij a Telegramon közzétett üzenetében közölte, hogy egyeztetett az ukrán katonai titkosszolgálat vezetőjével, aki szerint nem áll fenn egy esetleges invázió veszélye Fehéroroszország felől a jelenleg elérhető információk alapján.

- Oroszország a nukleáris terrorizmus támogatásával vádolta a nyugati országokat, miután egy ukrán drón az oroszországi Kurcsatov városát támadta, a városban egy Csernobilhoz hasonló atomerőmű is működik. A Kurszk megyei kormányzó szerint nem történt sérülés a robbanás és a lehulló törmelék miatt, és az atomerőmű is sértetlen.

- Boris Johnson korábbi brit kormányfő kritizálta a NATO-t, amiért nem adott menetrendet Ukrajnának a csatlakozás lépéseiről a litvániai csúcstalálkozón.

A Daily Mail-nek írt véleménycikkében Johnson úgy fogalmazott: nem csoda, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nehezen leplezte a csalódottságát a NATO csúcstalálkozó során kiadott közös nyilatkozat kapcsán.

- Őrizetbe vettek egy állítólagos orosz kémet, aki amerikai gyártású elektronikai és egyéb felszereléseket csempészett Oroszországba. Vadim Konosenokot Észtország adta ki az Egyesült Államoknak, ahol egy New York-i bíró elrendelte a letartóztatását a szökés veszélye miatt.