Háború: rakétaesőt zúdítottak Oroszországra - sok az áldozat

Hírek2024. máj. 13.D.J.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Harkiv térségében egy sor településen folynak harcok - számolt be a fejleményekről a Guardian napi jelentése.

Ez történt az ukrán háború 809-dik napján:

- Legalább 15 ember meghalt és 20 megsérült vasárnap, amikor egy orosz lakóház egy része összeomlott, miután egy lelőtt ukrán rakéta darabjai becsapódtak - közölték orosz tisztviselők. A Belgorod régiót ért eddigi egyik leghalálosabb támadásban orosz tisztviselők szerint Ukrajna legalább 12 rakétával, köztük Tochka ballisztikus rakétákkal, valamint Adler és RM-70 Vampire többszörös rakétaindító rendszerekkel indított támadást.

 

Ukrajna részéről nem érkezett azonnali kommentár. Kijev korábban azt mondta, hogy Oroszország katonai, közlekedési és energetikai infrastruktúrájának célba vétele aláássa Moszkva háborús erőfeszítéseit. Belgorod közel fekszik a határhoz, és az orosz utánpótlási vonalak létfontosságú állomásának számít. Az orosz védelmi minisztérium "lakott területek elleni terrortámadásnak" nevezte a vasárnapi csapásokat.

Online felvételeken látható, amint a mentők túlélők után kutatnak az épület lépcsőházának maradványai között, majd menekülnek a helyszínről, miközben a tető egy része a földre zuhan.

- Ukrajna legfőbb katonai parancsnoka vasárnap elismerte, hogy az északkeleti Harkiv régióban "nehéz" a helyzet, mivel Oroszország folytatja támadását a térségben. Olekszandr Szirszkij vezérezredes tagadta, hogy az oroszok jelentős áttörést értek volna el, de azt mondta, hogy erői hátrálnak. „Ádáz védelmi harcokat vívunk. Az orosz megszállók próbálkozásait, hogy áttörjék a védelmünket, megállítottuk."

- Az orosz védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy erőik négy falut foglaltak el a harkivi régióban. Ukrajna mindezt egyelőre nem erősítette meg.

- Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap közölte, hogy Harkiv térségében egy sor településen folynak harcok. Zelenszkij esti videóbeszédében heves összecsapásokról számolt be a délkeletre fekvő Donyecki terület különböző részein is.

- Vovcsanszk városa, amely a háború előtti 17 000 fős lakosságával az északkeleti országrész legnagyobb városai közé tartozott, a harcok középpontjává vált. Volodimir Timosko, a harkivi területi rendőrség vezetője közölte, hogy az orosz erők a város határában vannak, és három irányból közelednek.

"Már folynak a gyalogsági harcok" - mondta.

Timosko szerint a Vovcsanszkban alkalmazott orosz taktika tükrözi a donyecki területen lévő Bahmutért és Avdijivkáért folytatott harcokban alkalmazott taktikát, amelyben a súlyos légicsapásokat tömeges gyalogsági támadások kísérték.

- Legalább 4000 civil menekült el Harkiv térségéből péntek óta, amikor a moszkvai erők megkezdték a hadműveletet - közölte Oleh Szinyehubov kormányzó a közösségi médiában tett nyilatkozatában

- Vlagyimir Putyin orosz elnök eltávolította Szergej Sojgu védelmi minisztert a posztjáról. A Kreml meglepő bejelentése szerint Andrej Belousov, egy korábbi miniszterelnök-helyettes lép Sojgu helyére.