A világ legnagyobb kávé-, és cukortermesztője megoldja a kakaóhiányt is

Elemzések2024. máj. 13.F. P.

A nyugat-afrikai gyenge termés miatt kialakult hiány és az elszálló árak több ország termesztőit is arra késztetik, hogy átálljanak a kakakóra. Most Brazília is ezt teszi, és hatalmas területei révén alaposan fellendítheti a termesztést.

A nyugat-afrikai kakaótermés rendkívül gyenge lett a csapadékhiány, a növények betegsége, elöregedése és a ghánai valuta mélyrepülése miatt, így hiány keletkezett a piacon, ami az árakat az égbe hajtotta. Ez már Ecuador és Kamerun termesztőinek figyelmét is felkeltette, azonban Brazília szárazabb, füves részein is remek lehetőséget látnak a vállalkozó szellemű termesztők, az öntözés biztosításával.

Új lehetőség

A hatalmas országon belül Bahia állam nyugati részén, ahol az éghajlat forró és száraz, a komolyabb gazdaságokat fenntartó farmerek és mezőgazdasági cégek a szója-, és gyapottermesztés mellett most belevágtak a kakaótermesztésbe is.

Az újonnan ültetett cserjék termésére még várni kell egy ideig, de a várható haszon jelentős, hisz a mostani hiányt követően el fog tartani egy ideig, amíg fokozatosan megjelenő kínálat lenyomja az árakat, ráadásul a két éven belül érő termést el is lehet adni a határidős piacon már most szép áron.

Az eddigi termesztők

Brazíliában 1990 előtt jelentős kakótermesztés zajlott, de egy betegség nagy pusztítást végzett a növények között, a világpiaci ár pedig nem volt elég vonzó az újratelepítéshez, így a fő szerepet Ghána és Elefántcsontpart vette át a termesztésben, őket Ecuador és kamerun követte a sorrendben.

Jelenleg Elefántcsontpart messze a legnagyobb termesztő nagyjából évi 2 millió metrikus tonnával, Ghána idén várhatóan 580 ezer metrikus tonnát termeszt, Ecuador adata 430 ezer, Kameruné 300 ezer, majd Nigérisa következik 270 ezer metrikus tonnával.

Korlátlan terület áll rendelkezésre

Brazília jelenleg 220 ezer metrikus tonnát termeszt, de ezt a Bloomberg szerint 2030-ig megduplázná, ezzel megközelítve Ecuador szintjét. Egy nagyobb mezőgazdasági cég, a Schmidt Agricola egyik tulajdonosa szerint azonban 10 év alatt akár 1,8 millió tonnára is felszaladhat a termesztés, ha a termesztők a jelenlegi ütemben folytatják az új területek bevonását.

Brazília már több termékből a világ legnagyobb ellátója, mint a szója, a narancslé, a gyapot vagy a cukor, és most lehet, hogy a kakaó esetében is az élre törnek.

A Schmidt Agricola új ültetvényeit több mint ezren látogatták meg, köztük mezőgazdászok, földbirtokosok, sőt, a helyi hatóságok emberei is, hogy tanulmányozzák a termesztét, és maguk is kezdjenek bele, vagy támogassák azt.

Nagyobb tőkeerő, szabadpiac

A brazíl termesztők tőkeerősebbek, mint a nyugat-afrikaiak, nagyobb területeket művelnek, így alacsonyabb eladási árak mellett is hatékonyak lehetnek, ha egyszer újra kínálati lesz a piac. Terméküket szabadon eladhatják a piacon, nem úgy, mint Ghánában és Elefántcsontparton, ahol az állam vásárolja fel a terményt fix áron, ami alacsony áraknál jól jöhet, magasabbaknál viszont torzulásokat okoz, így a termény a feketepiacra áramlik, elősegítve a további áremelkedést.

A csapadéktól sem függnek

A brazil gazdák adott esetben hosszabb ideig tárolni is tudják a hosszú ideig nem romlandó terményt, így a piaci áringadozásoknak is ellenállóbbak. Az egész éves, folyamatos napsütés és az öntözés mellett az új cserjék már 3 év alatt termést hoznak, míg máshol ez 5 év is lehet. Ezek a területek korábban alkalmatlanok voltak a művelésre, de

a folyamatos és hatékony öntözés kiváló termőterületté tette őket.