Háború: Rakétazápor hullott Ukrajnára az éjszaka során

Hírek2024. jún. 2.Növekedés.hu

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap találkozott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel a szingapúri biztonsági konferencián, ahol biztonsági kérdésekről, F-16-os harci gépek szállításáról és kétoldali biztonsági megállapodás előkészítéséről is egyeztettek - írja a Guardian napi hadiösszefoglalója.

Oroz erők rakétákkal támadták Harkiv megyét szombaton, ukrán források szerint 13-as - köztök 8 gyerek - megsérültek.Harkiv városát pénteken is érte orosz támadás, kilenc ember életét vesztette, amikor egy rakéta egy lakóházat talált el.

Ukrán források szerint az ukrán erők a határmenti Vovcsanszk település 70 százalékát ellenőrzik, a települést az orosz erők próbálják bevenni.

Az orosz haderő 100 rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára szombat reggel, főleg energiaellátó központokat támadtak, kettő ellátóközpont megsérült, a drónok többségét még a levegőben hatástalanították.

A brit védelmi minisztérium becslése szerint eddig 500 ezer orosz katona vesztette életét vagy megsérült a háború során.

Kaja Kallas észt kormányfő szerint nem adhatják fel Ukrajna támogatását, mert még az is siker lenne, ha Ukrajna akár területveszteséggel, de csatlakozna a NATO védőernyőjéhez, ami szerinte az oroszok veszteséget jelentené.