Háború: ukrán rakétaeső borította el az orosz bázist - a légvédelem se tudta megmenteni Putyin haderejét

Hírek2024. máj. 31.D.J.

Ez történt az ukrán háború 827-dik napján:

- Ukrajna kora reggel nagyszabású támadást indított a megszállt Krímben lévő orosz haditengerészeti támaszpont ellen. Hajnali 1 órakor az ukrán fegyveres erők precíziós irányított rakétákkal csapást mértek a kercsi híd közelében lévő célpontokra.

A támadásban megsemmisült egy orosz Manguszt járőrhajó - közölte egy ukrán katonai forrás a Sky Newsnak. A forrás azt is megerősítette, hogy nyugati fegyvereket használtak, hozzátéve, hogy azok

„rendkívül hatékonynak bizonyultak az orosz katonai célpont ellen az orosz légvédelmi rendszerek magas koncentrációja ellenére”.

A kercsi hidat, amely Oroszországot és a Krímet köti össze, Moszkva rendszeresen használja logisztikai csomópontként erői utánpótlására. A hidat 2018-ban építették, miután Oroszország négy évvel korábban illegálisan annektálta a Krímet. Ukrajna a háború kezdete óta gyakori támadásokat intézett az átkelő ellen: tavaly júliusban Kijev két öngyilkos tengeri drónnal támadta meg, megrongálva a közúti híd egy szakaszát.

- Joe Biden úgy döntött, hogy az Egyesült Államokban gyártott fegyvereket lehet használni Ukrajna és Oroszország határának egy részén, hogy ellensúlyozzák Moszkva Harkiv városát célzó offenzíváját, ezzel enyhítve Ukrajna önvédelmi képességének egy fontos korlátját. „Az elnök nemrégiben utasította csapatát, hogy biztosítsa, hogy Ukrajna képes legyen az Egyesült Államok által szállított fegyvereket használni ellentámadás céljából Harkiv térségében, hogy Ukrajna vissza tudjon vágni az őket támadó vagy támadásra készülő orosz erőknek” - mondta egy amerikai tisztviselő.

A változás azt is lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy a határ túloldalán, a belgorodi régióban tömörülő orosz erőket célba vegye, de továbbra is korlátozások vonatkoznak

az amerikai nagy hatótávolságú rakéták használatára az Oroszországon belüli csapásméréseknél.

- Legalább három ember meghalt és 16 megsebesült, miután orosz rakéták csapódtak be három helyszínre Harkivban, Ukrajna második legnagyobb városában - közölték helyi tisztviselők pénteken kora reggel. A támadásról szóló beszámolók szerint a rakéták egy ötemeletes lakóházat, egy háromemeletes épületben lévő üzletet és egy varrodát találtak el - jelentette a Reuters.

Oleh Syniehubov regionális kormányzó elmondta, hogy a várost ért támadások során a „dupla csapás” technikáját alkalmazták. Vagyis nem sokkal a helyszínt ért első támadás után egy másodikat hajtottak végre. Elmondta, hogy az előzetes információk szerint S-300-as rakétákat használtak. Ihor Terehov, Harkiv polgármestere a Suspilne közszolgálati műsorszolgáltatónak nyilatkozott a lakóházban keletkezett károkról.

„A harmadik, negyedik és ötödik emelet megsemmisült, a lépcsőházak elpusztultak, a homlokzatokat lerombolták” - mondta. Syniehubov elmondta, hogy legalább két gyermek is a sérültek között van.

- Kína Oroszországnak nyújtott támogatása „nemcsak Ukrajna biztonságát, hanem Európa biztonságát is veszélyezteti” - jelentette ki Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője, egy nappal azután, hogy Washington azzal vádolta a pekingi vezetést, hogy támogatja Oroszország háborúját, és további nyugati szankciókkal fenyegetett.

Kurt Campbell amerikai külügyminiszter-helyettes és Jon Finer helyettes nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön Washingtonban találkozott Ma Zhaoxu kínai külügyminiszter-helyettessel. Patel nem volt hajlandó részleteket közölni a jövőbeni szankciókról, de hozzátette:

Ha Kína nem korlátozza az orosz védelmi ipar támogatását, az Egyesült Államok kész lesz további lépéseket tenni.

- Az orosz hatóságok egyre gyakrabban veszik célba a háború ellenzőit: a gyerekeiket arra használják fel, hogy nyomást gyakoroljanak a szülőkre, azzal fenyegetőzve, hogy elveszik a szülői jogokat, vagy a gyerekeket intézetekbe helyezik - áll az Amnesty International jelentésében. Egyes szülőknek gyermekeikkel együtt kellett elmenekülniük Oroszországból, hogy elkerüljék a retorziókat. „Annak ellenére, hogy a Kreml a család értékéről beszél, éppen a gyermekek és szüleik közötti köteléket használják ki szégyentelenül a másként gondolkodók eltiprására” - mondta Oleg Kozlovszkij, az Amnesty Oroszország-kutatója.