Háború: Rakétazápor zúdult Kijevre

Hírek2023. feb. 11.Sz.A./MTI

A kritikus energiaellátást támadta tegnap az orosz haderő több nagyvárosban, Kijevet is több rakétatámadás érte. Megsértette Moldova légterét egy orosz vadászgép, bekérették az orosz nagykövetet az incidens kapcsán.

Oroszország pénteken nagyszabású hadműveletet indított ukrán nagyvárosok, köztük Kijev ellen, több mint száz rakétatámadást hajtott végre az orosz haderő Ukrajna-szerte. Ukrán források szerint 61 rakétát sikerült megsemmisíteni - olvasható a The Guardian napi háborús összefoglalójában.

Vitalij Klicsko, kijevi főpolgármester bejelentette, hogy tíz orosz rakétát lőttek le a főváros felett. Ez volt két hét alatt a második támadás Kijev ellen.

- Az orosz haderő hat ukrán tartományban is energiaellátási központokat, hőerőműveket támadt rakétákkal és drónokkal - German Galusenko energiaügyi miniszter szerint. Denisz Smihal ukrán kormányfő szerint a nukleáris energiaellátás 44 százaléka, a távfűtés kapacitás háromnegyede hiányzik.

- A támadások erejének fokozására Volodimir Zelenszkij ukrán elnök európai útja után került sor, melynek során nagy hatótávolságú fegyvereket, páncélosokat és vadászgépeket kért nyugati országoktól.

- F16-os vadászgépeket kért Ukrajna a holland kormánytól - amit Kajsa Ollogren holland védelmi miniszter is megerősített. A holland fél a kérésről az amerikaiakkal és más NATO szövetségesekkel is egyeztet.

- Mateusz Morawieczki lengyel kormányfő szerint a vadászgépek szállításáról NATO szinten szülessen döntés, mert néhány állam nem értett egyet a fegyverszálítmányokkal az EU csúcstalálkozón. Nem zárta ki, hogy Lengyelország további szakaszokat zár le a belarusz-lengyel határon a növekvő orosz befolyás miatti feszültség nyomán.

- Két orosz rakéta is beléphetett Moldova és Románia légterébe tegnap délelőtt - ukrán források szerint. Kalibr tipusú cirkáló rakéták 10:18-kor érték el Molova légterét, áthaladtak az orszáhgon, és 10:33-kor elérték a román légteret - mondta az ukrán hadsereg vezetője.

- Moldova megerősítette, hogy egy orosz rakéta megsértette a légterét, és bekérette az orosz nagykövetet az eset kapcsán. Nem ez az első eset, hogy átlőttek Moldova légterébe, tegnap az ország EU-párti kormánya lemondott pénteken.

- A román hadügyminisztérium szerint nem sértették meg Románia területét, két, hadgyakorlatot végző MIG-21-es belépett a légtérbe, de távoztak.

- Az Egyesült Államok szerint nem fenyegeti Romániát és Moldovát a közvetlen katonai támadás veszélye - erről Vedant Patel, az amerikai külügyminisztérium szóvivője beszélt tegnap.

- Joe Biden amerikai elnök az orosz invázió kezdetének évfordulóján Lengyelországba látogat - jelentette be a Fehér Ház. Biden február 22-23-án érkezik Varsóba.

- Magyarország légterét nem sértették meg az orosz rakéták - írta a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-hez péntek este eljuttatott közleményében.

A közlemény felidézi: sajtóhírek szerint pénteken az oroszok a Fekete-tengerről indítottak rakétákat, kiterjedt támadást intézve ezzel Ukrajna ellen. Az orosz Fekete-tengeri flottából kilőtt két Kalibr cirkálórakéta Ukrajna nyugati tartományait célozta.

- Az orosz diplomatáknak sikerült megakadályozniuk Oroszország elszigetelődését a világban - hangoztatta Vlagyimir Putyin orosz elnök a moszkvai külügyminisztérium munkatársaihoz és veteránjaihoz a diplomaták napja alkalmából pénteken intézett köszöntőjében.

"Nagyrészt az önök erőfeszítéseinek köszönhetően nemcsak a kollektív Nyugat országunk elszigetelésére irányuló terveit sikerült meghiúsítanunk, hanem aktivizálnunk is sikerült az együttműködést a világközösség legtöbb tagjával" - állt a Kreml honlapján közölt üzenetben.