Háború: fény derült Putyin tervére - ez vár most az ukránokra

Hírek2023. feb. 10.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 351-dik napján:

- Az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatósága szerint tovább súlyosbodik a helyzet a Donyec-medencében az orosz erők újabb offenzívája miatt, lehetséges az orosz katonai műveletek más irányú fokozása is, de ez elsősorban arra irányul, hogy lefoglalja az ukrán hadsereg erőit - közölte Adrij Juszov, a hírszerzés szóvivője csütörtökön egy tévéműsorban. Mint kifejtette:

az ukrán titkosszolgálatok szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök azt a feladatot tűzte ki a katonai vezetés elé, hogy március végéig érjék el Luhanszk és Donyeck megyék közigazgatási határait.

- Oroszország jelentős offenzívát indított Kelet-Ukrajnában, és megpróbálja áttörni a védelmet Kreminna város közelében - közölte Luhanszk régió kormányzója.

- Helyi beszámolók szerint több orosz drón- és rakétatámadás érte Ukrajna déli és keleti részét.

- Decemberben ismét kevesebb ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unió tagállamaiban az előző hónap adataihoz képest; továbbra is Lengyelország adta meg a legtöbb ilyen jogi státuszt az ukrajnai kérelmezőknek - tájékoztatott csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

- Az orosz fél kész folytatni a munkát a zaporizzsjai atomerőmű biztonsági övezetének kialakítása érdekében - jelentette ki Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója, miután csütörtökön Moszkvában megbeszélést folytatott Rafael Grossival, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség főigazgatójával.

- Oroszország és Kína kormányközi megállapodást írt alá távol-keleti útvonalon történő gázszállításról - közölte csütörtökön az orosz energiaügyi minisztérium. A tárca kormányrendelet-tervezetet dolgozott ki a január 31-én aláírt együttműködési megállapodás parlamenti ratifikálására.

Az orosz kormány január 30-án hagyta jóvá a Kínával távol-keleti útvonalon történő gázszállításról szóló megállapodás tervezetét.

- Orosz hadifoglyok meggyilkolása ügyében kezdett vizsgálatot csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság, közleményben az orosz külügyminisztérium Ukrajna nyugati támogatóit és a nemzetközi szervezetek hallgatását tette felelőssé a történtekért.

- Az ukrán elnöki iroda rosszallásának adott hangot csütörtökön amiatt, hogy a SpaceX űripari vállalat korlátozta az ukrán hadsereg hozzáférését a Starlink műholdas rendszerhez, amelyet harci drónok irányítására is használnak az ukrán erők.

Ukrajna ellenállása egy éve tart, a cégeknek maguknak kell eldönteniük: vagy a szabad élethez való jog és Ukrajna oldalán állnak, így nem találnak ki olyasmit, amivel ártanak neki, vagy az Oroszországi Föderáció oldalán, támogatva ezáltal területek elfoglalását és emberek megölését

- hangsúlyozta Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója Twitter-üzenetében.

- Az Európai Unió politikai és katonai vezetőket érintő szankciókat fog elfogadni, az új megszorító intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistáit is megcélozzák majd - közölte az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Tanács soron kívüli csúcsértekezletén csütörtökön.

- Orbán Viktor miniszterelnök a görög, a horvát, a szlovén miniszterelnök, az osztrák kancellár valamint a bolgár és a ciprusi államfő társaságában külön találkozón vett részt Brüsszelben, az EU-csúcs helyszínén Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke csütörtökön. Orbán Viktor korábban közösségi oldalán arról írt:

Magyarország továbbra is humanitárius és pénzügyi támogatást nyújt Ukrajna számára.

- A háború miatt az ukránok negyedét fenyegeti súlyos mentális egészségi állapot kialakulásának a kockázata – mondta az Egészségügyi Világszervezet különleges tanácsadója.