Háború: rengeteg hadi eszközt kap Ukrajna az egyik szövetségesétől

Hírekegy napjaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 966-dik napján:

- Ausztrália 49 lecserélt M1A1 harckocsit ad Ukrajnának. Néhányat előbb fel kell újítani, vagy pótalkatrészként lehet felhasználni, mivel az ukrán katonák már most is használnak az USA által adományozott amerikai M1A1 harckocsikat, más néven Abrams tankokat. Ausztrália legutóbbi, 245 millió ausztrál dolláros segélycsomagja Ukrajnának légvédelmi rakétákat, páncéltörő fegyvereket, tüzérségi fegyvereket, aknavetőket és kézifegyverekhez szükséges lőszereket is tartalmaz.

A harckocsikkal Ausztrália teljes katonai hozzájárulása Ukrajnának a háború kezdete óta 1,3 milliárd ausztrál dollárra emelkedett.

- Meggyilkoltak egy, az ukrajnai harcokból nemrég visszatért orosz katonatisztet egy Moszkva környéki faluban - jelentette az orosz Tass állami hírügynökség. 

A beszámolójuk szerint legalább három lövést adtak le a mozgó autójának oldalablakára.

- Észak-Koreának szankciókkal kell szembenéznie, amiért Oroszország oldalára állt a háborúban - közölte szövetségeseivel Ukrajna. Zelenszkij szerdán az ukrán parlamentben elmondta, hogy a kémszolgálatok megerősítették, hogy Észak-Korea fegyvereket és személyzetet is adott Moszkvának. A Kreml tagadta azt az állítást, hogy Észak-Korea embereket küldött volna.

Az ukrán külügyminiszter, Andrij Sybiha szerint Észak-Korea részvétele „a további eszkaláció hatalmas veszélyét jelenti”. Egy új szakaszhoz, a háború új realitásaihoz közeledünk”. Az amerikai hadsereg indo-csendes-óceáni parancsnoka, Charles Flynn tábornok egy washingtoni rendezvényen elmondta, hogy az észak-koreai személyzet bevonása a konfliktusba lehetővé teszi Phenjan számára, hogy élesben tesztelje a fegyvereit, ami korábban nem volt lehetséges.

- Joe Biden pénteken Németországba megy, és tárgyalásokat folytat Olaf Scholz kancellárral. A Fehér Ház közölte, hogy az amerikai elnök és Scholz „egyeztetni fognak a geopolitikai prioritásokról, beleértve Ukrajna védelmét az orosz agresszióval szemben és a közel-keleti eseményeket”. Meg nem erősített médiajelentések szerint az amerikai elnökhöz és a kancellárhoz csatlakozhat

Emmanuel Macron francia elnök és Keir Starmer brit miniszterelnök is.

- Biden szerdán beszélt Zelenszkijjel, és 425 millió dolláros további katonai segélyt jelentett be, beleértve légvédelmi eszközöket, lőszereket és páncélozott járműveket - közölte a Fehér Ház.

- Hat, az ukrajnai háború elől elmenekült orosz katona ideiglenes vízumot kapott, mivel politikai menedékjogért folyamodnak Franciaországban, amit emberi jogi aktivisták az első jelentős esetnek neveznek, amikor egy csoport dezertőr befogadására kerül sor egy uniós országban. A katonák menekülését segítő szervezet és a dezertőrök beszámolói szerint a férfiak az elmúlt hónapokban külön járatokkal érkeztek Párizsba, miután eredetileg 2022-ben és 2023-ban Kazahsztánba menekültek Oroszországból.

- Egy lengyel bíróság két év nyolc hónap börtönbüntetésre ítélt egy 26 éves ukrán állampolgárt, akit Oleksandr D néven azonosítottak, mert megpróbált beszervezni egy lengyel állampolgárt, hogy kémkedjen az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek kapcsán. Az elítélt férfi arra törekedett, hogy „fényképeket küldjön az Ukrajnába tartó katonai járművekről” - mondta Jacek Dobrzynski, a biztonsági szolgálatok szóvivője.

Cserébe a lengyel újonc 15 000 eurós fizetést kapott volna - mondta Dobrzynski.

- Oroszország azt állította, hogy további két ukrán falut foglalt el: Krasnyi Jart, a Pokrovszkhoz közeli Myrnograd városától délre; és Nevskét, amely a luhanszki területen fekszik.