Háború: szorul a hurok az ukránok körül, óriási vereség jöhet a napokban

Hírek2022. jún. 24.D.J.

Ez történt csütörtökön, az orosz-ukrán háború 121-dik napján:

- Szeverodonyeckben úgy egy hónapja zajlanak heves harcok, az ostrom pedig a jelek szerint a végéhez közeledik. A támadók az Azot vegyi üzem kivételével az egész települést az ellenőrzésük alá vonták.

A városért folyó csata „félelmetes csúcspont” felé halad – mondta Olekszij Arestovics, az ukrán elnök tanácsadója.

- Brit és ukrán források szerint az oroszok a keleti országrészben két újabb falut foglaltak el. Mivel az utánpótlási vonalaktól el akarják vágni a fronton harcoló ukránokat, most egy kulcsfontosságú országút-szakasz ellenőrzését akarják megkaparintani.

- Mivel a harcok egyre inkább fokozódnak a Donyeck régióban nincs egyetlen falu vagy város sem, ahol a lakosok biztonságban lennének – árulta el Pavlo Kyrylenko ukrán politikus.

- Moldova és Ukrajna is megkapta a tagjelölti státuszt az Európai Uniótól. Több európai vezető is történelminek nevezte a döntést. Emmanuel Macron francia elnök viszont figyelmeztetett: megterhelő lesz a csatlakozási folyamat.

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő üdvözölte az Unió döntését. Mint mondta: Ukrajna jövője az Európai Unió.

- Kijev további 450 millió dolláros katonai segélyt kap az Egyedült Államoktól. A mostani csomag részeként közepes hatótávolságú rakétarendszereket is kapnak. Az USA eddig 6,1 milliárd dollárnyi hadisegéllyel segítette ki az ukrán hadsereget.

- Boris Johnson brit miniszterelnök jelezte, hogy országa Ukrajna déli partjainál hajlandó részt venni az aknamentesítési műveletekben.

Emellett az Egyesült Királyság abban is segítene, hogy az exportra kínált gabona kijuthasson az ukrán kikötőkből.

- A kulturális helyszínek közül több mint 150 részben vagy teljes egészében megsemmisült a háború alatt. Úgy 70 vallási épületet, 30 történelmi komplexumot, 18 kulturális központot, 15 műemléket, 12 múzeumot és 7 könyvtárat ért komoly kár, az UNESCO jelentése szerint.

- Az ukrán főügyész elmondása alapján az országban naponta 200-300 háborús bűnt követ el az inváziós sereg.

„Amikor bűncselekmény történik, nyomozást kell indítanunk” – mondta Iryna Venediktova.

- Egy 32 éves orosz katonát Mihail Romanovot a távollétében bíróság elé állítanak az ukrán hatóságok. A vád szerint még márciusban a Kijev szomszédságában lévő Brovarszkij régió egyik falujában Romanov betört egy házba, meggyilkolt egy férfit, a feleségét pedig többször megerőszakolta.

- Az amerikai hírszerzés szerint az orosz haditengerészetet parancsban utasították rá, hogy kezdjen el aknákat telepíteni Odessza és Ochakiv kikötőiben.

- Az orosz haderő még korábban elkapott két amerikai önkéntest. Alexander Drueke és Andy Tai Ngoc Huyn pontos hollétéről egyelőre semmit nem tudni. Emiatt az Egyesült Államok oroszországi nagykövetsége sürgette a Kremlt, hogy fedjék fel hol tartják a két alabamai férfit.

A Kreml szóvivője korábban azt állította: kivégzés várhat a két katonára.