Háború: taktikát váltottak az oroszok - újfajta célpontokra csapnak le

Hírek2024. jan. 4.Növekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 679-dik napján:

- Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz hadsereg megváltoztathatta ukrajnai csapásmérési stratégiáját. Az ország védelmi iparát veszik célba, nem pedig az energetikai infrastruktúrát, mint tavaly télen.

- A nukleáris ellenőröknek megtagadták a belépést az oroszok által megszállt ukrajnai zaporizzsjai erőmű egyes, kettes és hatos reaktorának főcsarnokába. Rafael Grossi, az ENSZ Nemzetközi Atomenergia-ügynökségének főigazgatója elmondta,

hogy az ellenőrök két hete nem jutottak be az erőműbe, és még nem kapták meg az erőmű 2024-es karbantartási terveit.

- Oroszország és Ukrajna több száz hadifoglyot cserélt ki. Az ukrán hatóságok közölték, hogy 230 ukrán hadifogoly tért haza a Moszkvával kötött megállapodás értelmében.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy 248 orosz katonát szabadítottak ki.

- Olekszandr Kubrakov, Ukrajna helyreállításért felelős miniszterelnök-helyettese elmondta, hogy egy külföldről hazatérő család volt az első, aki az elpusztult lakásokért járó kártalanítási program keretében ingatlanvásárlási szerződést kötött.

"Szeretnénk, ha azok az ukránok, akiknek erre szükségük van, bátran pályázhatnának állami támogatásra a házak helyreállításához vagy új ingatlan vásárlásához. Különösen, ha ez lehetővé teszi számukra, hogy külföldről visszatérjenek Ukrajnába, mint ahogy ez az első család tette".

- A lengyel külügyminiszter felszólította a szövetségeseket, hogy szállítsanak nagy hatótávolságú rakétákat Ukrajnának, hogy segítsenek Kijevnek az orosz "indítóállások és parancsnoki központok" elleni támadásban.

- A lengyel gazdák újraindítanák blokádjukat az Ukrajnával közös határátkelőnél - jelentette a Reuters. "Megpróbálom meggyőzni a fuvarozókat, hogy ne használják a blokádot érdekeik védelmének módszereként.

Mindent megteszünk, hogy hatékonyan megvédjük az érdekeiket" - mondta Donald Tusk lengyel miniszterelnök.

- Norvégia két F-16-os vadászgépet küld Dániába, hogy hozzájáruljon az ukrán pilóták kiképzéséhez - közölte a norvég védelmi miniszter.