Háború: Nyugati fegyvereket kér Zelenszkij az oroszországi betöréshez

Hírek2024. aug. 20.Növekedés.hu

Ez történt a háború 909. napján.

A kurszki térségben az ukrán erők előrenyomulása kapcsán Volodimir Zelenszkij ukrán elnök úgy nyilatkozott, hogy a Kreml megtorlással való fenyegetése blöff. Az elnök aismét azt kérte a nyugati szövetségeseitől, hogy az ukrán hadsereg használhassa a nyugati fegyvereket is oroszországi területeken is.

Zelenszkij bejelentése szerint az ukrán erők már 1250 négyzetkilométert és 92 települést foglaltak el Kurszk megyében - írja a Guardian.

Ukrán diplomtáknak tartott beszédében Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy az úgynevezett orosz vörös vonal szétesett. A nyugati fegyverekre vonatkozó szankciók ugyanakkor fennmaradtak, ezért az elnök azt kérte a szövetségeitől, hogy legyenek bátrabbak Ukrajna megsegítésében.

Kurszkban egy harmadik hidat is felrobbantottak az ukránok, ezzel megpróbálják a katonai pufferzónát bővíteni.

Ezzel párhuzamosan zajlik az ukrajnai Pokrovszk városából a lakosság evakuálása, a várost gyors ütemben foglalja el az orosz hadsereg, amely a külvárosi részektől már tíz kilométeres távolságra jutott – jelentette a helyi ukrán katonai vezetőség.

A kelet-ukrajnai fronton Ukrajna továbbra is védekezik, a stratégiai fontosságú Pokrovszk városát szorongatják az oroszok.

A lakosság hetek óta menekül a városból, a hatóságok parancsára evakuálni kell mindenkit, de még mindig 53 ezer fő lakik Pokrovszkban.

Eközben az ukránok Toreck városánál is védekeznek, a város energiaellátás szempontjából kulcsfontosságú.

Az orosz haderő valószínűleg a dél-ukrajnai frontról csoportosíthatott át egységeket, ezen a fronszakaszon a harmadik napja alig került sor orosz támadásra.