Háború: Történelmi fegyverszállítmányt kap most a britektől Ukrajna, fordulhat a háború menete?

Hírek2024. ápr. 23.Növekedés.hu

Rishi Sunak miniszterelnök bejelentése szerint Nagy-Britannia a történelmének legnagyobb katonai segítségét ígérte meg Ukrajnának, az oszág védelmére, és hogy Vlagyimir Putyin elnököt "ne kelljen a lengyel határnál megállítani", ha megnyeri a háborút - számol be a Guardian.

Ma Varsóba látogat a brit kormányfő, hogy biztonsági kérdéseket vitasson meg Donald Tusk lengyek miniszerelnökkel és Jens Stoltenberg NATO főtitkárra, és Olaf Scholz német kancellárral.

London bejelentése szerint Ukrajnát 400 harckocsival, 1600 rakétával, 4 millió lőszerrel és 500 millió font katonai keretemeléssel támogatják, így erre az évre összesen 3 milliárd font támogatást folyósítanának Kijev számára.Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon megbeszélést folytatott hétfőn amerikai hivatali kollégájával, Joe Bidennel, miután az Egyesült Államok képviselőháza elfogadta a Kijevnek nyújtandó újabb katonai támogatásról szóló törvényjavaslatot.

Erről az ukrán államfő tájékoztatott az X-en - számol be az MTI.

Zelenszkij közlése szerint megbeszélték az amerikai katonai segélycsomag tartalmát, Biden pedig biztosította őt arról, hogy a törvényjavaslatot a szenátus jóváhagyása után azonnal aláírja.

Az (amerikai) elnök biztosított arról, hogy a csomagot hamarosan jóváhagyják, és ez egy jelentős támogatás lesz, amely megerősíti légvédelmünket, valamint nagy hatótávolságú és tüzérségi képességeinket

- fogalmazott Zelenszkij.

Az ukrán elnök köszönetét fejezte ki az Egyesült Államok elnökének Ukrajna iránti megingathatatlan támogatásáért. Méltatta a törvényjavaslat kétpárti támogatását, valamint Mike Johnson házelnök és Hakeem Jeffries képviselőházi kisebbségi vezető személyes hozzájárulását annak elfogadásához.

A képviselőház azon döntése, amely engedélyezi a befagyasztott orosz vagyon elkobzását, szintén erőteljes jelzés minden partnerünk számára

- jegyezte meg az ukrán államfő.

Zelenszkij kitért arra, hogy Oroszország "légi terrort" alkalmaz Ukrajna ellen több ezer rakétával, drónnal és bombával, és tájékoztatta Bident arról, hogy percekkel korábban mért az orosz hadsereg légicsapást a harkivi tévétoronyra.

Az ukrán elnök tájékoztatása szerint ezenfelül megvitatták a kétoldalú biztonsági megállapodással kapcsolatos munkájukat és a közelgő svájci békecsúcs előkészületeit is.