Háború: Új szuperfegyvereket adnának a britek Ukrajnának

Hírek2024. márc. 5.Növekedés.hu

Az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint sikerült megakadályozniuk egy orosz előrenyomulást Andijivka térségében a múlt hónapban, de az orosz haderő a várostól délre, Novomihajlivka térségében ismét csapatokat vontak össze – írja napi hadiösszefoglalójában a The Guardian.

Kramatorszk városhoz közel Andijivkától északra két tűzoltó vesztette életét, amikor az oroszok rakétákkal támadtak egy lángba borült területet.

Nagy-Britannia sürgette Németországot, hogy nagy hatótávolságú Taurus rakétákat küldjön Ukrajnának. A Taurus rakéták hatótávolsága 300 mérföld, vagyis az Ukrajnának már leszállított Storm/Shadow/Scalp fegyverzeti rendszer hatótávolságának csaknem a duplája.Olaf Scholz kancellár már korábban kijelentette, hogy nem ad Kijevnek rakétákat, amelyek alkalmasak a Krím-félszigetet Oroszországgal összekötő Kercsi-híd támadására.

Az ukrán katonai titkosszolgálat kibertámadást hajtott végre az orosz védelmi minisztérium szerverei ellen, és titkosított információkhoz fértek hozzá.

Katonai titkos információk kiszivárogtatással vádolnak egy 63 éves amerikai katonát, Franklin Slatert Nebraska államban, aki társkereső oldalon osztott meg információkat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban egy nővel, aki azt állította magáról, hogy Ukrajnában él. Slatert kedden állítják bíróság elé.

Az Európai Bizottság kedden javaslatot tesz arra, hogy az Európai Unió hogyan erősíthetné a hadiiparát, és állhat át háborús gazdasági üzemmódra.A javaslatot Thierry Breton európai ipari biztos terjeszti elő, a javaslatban az eddiginél több európai fegyver vásárlása, illetve az európai hadiipari vállalatok termelési kapacitásának bővítése is szerepel.

Breton szerint a NATO-kilépést is meglebegtető Donald Trump újraválasztási esélyeinek erősödése azt jelenti, hogy Európának nagyobb hangsúlyt kel fektetnie az önvédelemre.

Breton csomagja 1,5 milliárd euró új forrást tartalmaz 2027 végéig, és mintegy 100 milliárd euró közös uniós forrást tervezne védelmi célokra 2027 végéig.Egy amerikai katona, Jack Teixeira bűnösnek vallotta magát az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos információk kiszivárogtatásáért, a vád 17 év börtönbüntetést kért a 22 éves katonára.

A védője a védence fiatal korára tekintettel 11 éves börtönbüntetés kiszabását kezdeményezte. 

Ukrajna szerint a 2022-ben Lengyelországban tartott donor konferencián felajánlott 16 milliárd euró segélyből még nem kapott semmit.Alekszander Szirszkij ukrán vezérkari főnök Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel és Grant Shapps brit védelmi miniszterrel, illetve Tony Radakin brit vezérkari főnökkel egyeztetett hétfőn a frontokon kialakult helyzetről, és az ukrán haditengerészet állapotáról.