Bezárás, csökkentett nyitvatartás, hideg termek - így reagálnak a múzeumok az energiakrízisre 

Elemzések2022. okt. 21.Kovács Dániel

Hatszorosára emelkedett rezsiköltségekkel küzdenek a múzeumok, és jövőre még rosszabb lesz a helyzet. A jellemzően tágas kiállítótereket működtető intézményeknek óriási gondot okoz a fűtésszámla kigazdálkodása. Körbenéztünk, milyen lépésekkel próbálják csökkenteni a terheket.

“Tájékoztatjuk Önöket, hogy takarékossági megfontolásból, átmenetileg, 2022. június 20-tól megváltozik a Magyar Természettudományi Múzeum nyitvatartási rendje! Hétfőn, kedden és szerdán zárva tartunk. Ezeken a napokon nyári táboraink a szokásos rendben zajlanak, és telefonos ügyeletet tartunk, azonban a kiállításaink nem üzemelnek” - tette közzé a múzeum a Facebookon még június 15-én, azzal indokolva az akkor még drasztikusnak tűnő lépést, hogy

az energiaárak emelkedése miatt a kiállítások üzemeltetésének díja a korábbiakhoz képest többszörösére nőtt.

Ma már senki nem kapja fel a fejét egy ilyen hírre, a fedett teniszpályáktól a színházakig szinte minden létesítmény bajba került az Európát sújtó energiakrízis miatt. A múzeumok sem kivételek, nem csoda, hogy sokan a részleges, vagy teljes bezárás mellett döntöttek.

A kisebbek többsége bezár télre

Október 17-től 2023 április végéig kényszerleállás van a Soproni Múzeumban, de a városban található a Központi Bányászati Múzeum, és a Macskakő Gyermekmúzeum is bezárta kapuit. Szentendrén az önkormányzat hasonló döntést hozott, november 1-től zárva tart a Ferenczy Múzeumi Centrum összes kiállítóhelye, sőt a Múzeumok Őszi Fesztiválja eseményeit és a korábban meghirdetett novemberi 1. utáni programokat is törölték.

A sort hosszan lehetne folytatni, a legtöbb vidéki városban hasonló döntésre jutottak az önkormányzatok, így a téli időszakban amúgy is kevésbé látogatott kulturális intézményekre lakat kerül, amíg le nem megy a fűtésszezon. 

A problémák a nagy múzeumokat sem kímélik, L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója állománygyűlésen jelentette be, hogy november 1-jétől várhatóan 2023. február 28-ig a múzeum több vidéki tagintézménye a Rákóczi Múzeum, a Mátyás Király Múzeum, az Esztergomi Vármúzeum, valamint a Nemzeti Régészeti Intézet és bázisai kivételével – zárva tart. Ennek oka lapértesülések szerint az, hogy

az áramért idén a várakozások szerint több mint hatszorosát kell kifizetnie az intézménynek, mint egy évvel korábban, és a gáz ára is durván megemelkedett. Így a tavalyi nagyjából 120 millió forintos  áram- és gázszámlák után ez a költség idén a 600 milliót is meghaladja majd,

de még kegyetlenebb lesz a 2023-as év, amikor egymilliárd forint fölé is felkúszhat, ha a mostani tendenciák változatlanok maradnak. És mivel a kormány 25 százalékos energiamegtakarítási célt írt elő az állami szerveknek, köztük a Magyar Nemzeti Múzeumnak is, így, noha a főépület továbbra is nyitva tart, a kiállítások látogathatóak, de már felmerült, hogy  a múzeum ingatlanjaiban a hőmérséklet nem haladhatja meg a 18 Celsius-fokot.

Szerettünk volna többet is megtudni a Nemzeti Múzeum helyzetéről, de kérdéseinkre a cikk megjelenéséig nem kaptunk választ, ahogy más intézmények esetében is falakba ütköztünk, sőt volt, ahol kifejezetten gorombán utasították el a megszólalást. Egyedül a Siklósi Vármúzeumot vezető Szentgyörgyváry Péter várkapitány nyilatkozott nekünk a nehéznek ígérkező téli szezonról.

Siklósi Vármúzeum

Kabátos múzeum leszünk 

- Egy száz százalékban önkormányzati tulajdonú cég üzemelteti a várat, velük szorosan együttműködve hozzuk meg a döntéseket. Jelen helyzetben arra jutottunk, hogy mindenképpen nyitva maradunk, de kabátos vár leszünk, ami azt jelenti, hogy a fűtési költségeinket megpróbáljuk a minimálisra csökkenteni - mondja a Növekedés.hu-nak Szentgyörgyváry Péter.

A várkapitány elárulja, ez azt jelenti, hogy csak egy-két helyiséget fognak fűteni, ahol a vendégek átmelegedhetnek, de a korábbi évektől eltérően a kiállítótermekben nem tartják majd a korábban megszokott 22 fok.

Megfagyni senki sem fog, de az is lehet, hogy csak 8-10 fokot fognak tartani a falak, így mindenképpen szükséges lesz a kiállítások megtekintéséhez a meleg téli öltözet. 

- A látogatottsággal egyelőre minden rendben van, és a tál amúgy sem szokott annyira erős szezon lenni - vélekedik Szentgyörgyváry Péter hozzátéve, majd február-márciusban fogják igazán érezni a hatását. Amíg nincs baj, addig nem is terveznek segítséget kérni a működésükhöz, erre ugyanakkor már kaptak ígéretet a siklósi önkormányzattól.

Erre majd akkor lehet szükség a várkapitány szerint, ha a nagyobb hidegek bejönnek, és erősen kell fűteni, mivel a múzeum ugyan közintézmény, de teljesen piaci áron kapja az energiát, nincs olyan kedvezménye, mint mondjuk az iskoláknak. 

A Balaton környékén kitartanak

A turisztikai szempontból frekventált tóparti és Balaton-közeli múzeumokat, képtárakat, látogatóközpontokat is sújtja az energiaválság, azonban a legtöbb hely télen se zárja be kapuit, vagy csökkenti drasztikusan nyitva tartását a balatoni régióban - írja a Turizmus.com. Összeállításukból kiderül, hogy

egyelőre nem tervez az energiaköltségek emelkedése miatt szigorú intézkedéseket a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum, és a szintén keszthelyi Balatoni Múzeum sem változtat nyitvatartási idején, és a tervezett programjaikat is megtartják.

A portál információi szerint változatlan marad a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNP) tóparti és tó-közeli látogatóközpontjainak nyitva tartása, így továbbra is várja az érdeklődőket többek közt a Tihanyi Levendula Ház, a füredi Lóczy-barlang, a fonyódi Berek Világa Látogatóközpont, a fenékpusztai Kis-Balaton Látogatóközpont és a tapolcai Tavas-barlang is.

Nyitva maradnak Balatonfüred kulturális intézményei is, az őszi időszakban is várja a látogatókat a Jókai Emlékház, a Vaszary és a Kisfaludy Galéria, a Városi Múzeum, a Bodorka Látogatóközpont, a Vitorlás Múzeum és a Zsidó Kiválóságok Háza, a déli parton pedig többek között a balatonföldvári Hajózástörténeti Múzeum és kilátó várja a látogatókat az őszi-téli hónapokban is.