Háború: újabb ukrán települések eshettek el, Kijev már az atomerőművekre mért csapásoktól tart

Hírekegy napjaD.J.

Ez történt az ukrán háború 945-dik napján:

- Oroszország szerdán közölte, hogy újabb két falut foglalt el Ukrajnában, és támadást indított Vuhledar városában. Az orosz védelmi minisztérium szerint erői elfoglalták Hosztre és Hrihorivka községeket, bár az állítást nem tudták függetlenül megerősíteni. A Ria állami hírügynökség idézte a donyecki régió oroszok által beiktatott vezetőjét, Denisz Pusilint, aki azt mondta, hogy harcok folynak Vuhledarban, amelynek lakossága a háború előtt 14 ezer fő volt.

A régió ukrán kormányzója, Vadim Filascskin azt mondta, hogy az orosz csapatok nem érték el Vuhledar külterületét, de felderítő csoportjai ott tevékenykednek.

- A NATO szóvivője „mélyen aggasztónak” nevezte a Reuters jelentését, miszerint Oroszország Kínában fegyverkezési programot hozott létre nagy hatótávolságú támadó drónok kifejlesztésére.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsa szerint úgy tűnik, hogy egy kínai vállalat halálos segítséget nyújt egy, az Egyesült Államok által szankcionált orosz cégnek. A Fehér Ház nem látott semmi olyat, ami arra utalna, hogy a kínai kormány tudott volna az érintett ügyletekről - tette hozzá egy szóvivő.

Az IEMZ Kupol, az Almaz-Antej orosz állami fegyvergyártó leányvállalata helyi szakemberek segítségével kifejlesztett Kínában egy új, Garpiya-3 (G3) nevű dróntípust - jelentette szerdán a Reuters egy európai hírszerző ügynökség két forrására és az általa átvizsgált dokumentumokra hivatkozva.

- Donald Trump volt elnök szerint Ukrajnának engedményeket kellett volna tennie Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és az ukrán népet „halottnak”, az országot pedig „leromboltnak” nevezte. A republikánus elnökjelölt - aki amerikai útja során várhatóan nem találkozik Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel - szerdán egy észak-karolinai rendezvényen felszólalva így fogalmazott:

A legrosszabb alku is jobb lett volna, mint ami most van.

- Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdán 375 millió dolláros katonai segélyt jelentett be Ukrajnának, egy olyan csomagban, amely HIMARS rakétavetőket, kazettás lőszereket és könnyű taktikai járműveket tartalmaz. „Az Egyesült Államok elkötelezett Ukrajna védelme mellett Oroszország brutális agressziójával szemben” - fogalmazott Blinken közleményében, hozzátéve,

hogy Washington a lehető leggyorsabban beveti ezt az új támogatást.

- Zelenszkij az ENSZ előtt azt mondta, hogy Oroszország ukrán atomerőművek megtámadását tervezi, miközben megismételte felhívását a világ vezetőinek egységére, hogy Oroszországot a tárgyalóasztalhoz kényszerítsék egy „igazságos béke” megkötése érdekében.

Bírálta az ENSZ Biztonsági Tanácsát, mondván, hogy „lehetetlen valóban és tisztességesen megoldani a háborús és békés kérdéseket, mert a Biztonsági Tanácsban túl sok minden függ a vétójogtól”.

- Vlagyimir Putyin fokozta nukleáris retorikáját, és magas rangú tisztviselők egy csoportjának azt mondta, hogy Oroszország fontolóra venné a nukleáris fegyverek bevetését,

ha bármelyik hagyományos fegyverekkel rendelkező állam megtámadná.

- Az orosz és fehérorosz szolgálatoknak tulajdonítható dezinformációk mintegy 300%-kal nőttek az interneten a súlyos árvíz első napjaiban Lengyelországban - idézték szerdán az ország miniszterelnök-helyettesét és digitalizációs miniszterét.

- Oroszország szerdán irányított bombákkal csapást mért a kelet-ukrajnai Kramatorszk városára, legalább két ember meghalt és 19 megsebesült - közölte Vadim Filascsin regionális kormányzó. A donyecki régió kormányzója a helyszínről küldött videóbejegyzésében azt mondta, félő, hogy a halálos áldozatok száma nőhet.