Háború: váratlan fordulat állt be - Zelenszkij most örülhet

Hírek4 órájaNövekedés.hu

Ez történt az ukrán háború 946-dik napján:

- Trump stábja az elmúlt napokban többször is világossá tette, hogy a republikánus elnökjelölt nem fog találkozni a héten Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, amíg az az Egyesült Államokban tartózkodik. Trump élesen kritizálta a demokratákat, amiért pénzügyi segítséget adnak Ukrajnának.

Csütörtökön késő este azonban új fordulat állt be: Trump újságíróknak azt mondta, hogy péntek reggel találkozik Zelenszkijjel a New York-i Trump-toronyban.

A lépés azután történt, hogy Kamala Harris élesen bírálta a republikánusok béketerveit. „Ezek a javaslatok ugyanazok, mint Putyiné, és legyünk tisztában azzal, hogy ezek nem békejavaslatok” - mondta. „Ehelyett megadási javaslatok, ami veszélyes és elfogadhatatlan”. Trump visszautasította Harris kritikáit, és ragaszkodott ahhoz, hogy csak meg akarja állítani a „horror-showt, ami folyik”. Arra a kérdésre, hogy Ukrajnának fel kellene-e adnia területeket, Trump nem adott határozott választ. Azt mondta:

Legyen béke. Békére van szükségünk. Véget kell vetnünk a halálnak és a pusztításnak.

Alelnök-jelöltje, JD Vance korábban azt javasolta, hogy Oroszország tartsa meg az általa elfoglalt ukrán területeket, és hozzon létre egy demilitarizált övezetet,

erősen megerősített frontvonallal, hogy megakadályozza az újabb orosz inváziót.

- Zelenszkij a Fehér Házban találkozott Joe Bidennel, hogy hivatalosan is bemutassa a javaslatát a háború lezárására. A Fehér Ház a találkozó után rövid közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy „a két vezető megvitatta Zelenszkij elnök tervének diplomáciai, gazdasági és katonai vonatkozásait, és megbízta csapataikat, hogy folytassanak intenzív konzultációt a következő lépésekről”.

Zelenszkij titokban tartotta a terv részleteit, de amerikai tisztviselők elmondták, hogy az további amerikai segítséget tartalmaz.

- Biden bejelentette, hogy több mint 8 milliárd dolláros katonai támogatást nyújt Kijevnek, amely többek között további Patriot légvédelmi ütegeket és rakétákat, pilóta nélküli légi rendszereket, valamint az ukrán védelmi ipar megerősítését célzó intézkedéseket tartalmaz - mondta Biden. Az Egyesült Államok emellett további F-16-os vadászpilóták képzését is biztosítja, jövőre további 18 pilótát képeznek ki.

Biden azonban várhatóan nem fog teljesíteni egy kulcsfontosságú ukrán kérést, amelyet az Egyesült Királyság is támogatott, vagyis nem ad engedélyt a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták használatára,

amelyekkel Oroszországon belül mélyebben fekvő célpontokat lehet támadni, mivel tart tőle, hogy eszkalálódik a konfliktus Oroszországgal.

- Az orosz erők csütörtökön többször is lőttek egy települést az ukránok által tartott Herszon városától nyugatra, egy ember meghalt, egy másik megsebesült - közölte a régió kormányzója.

- Ukrajna második legnagyobb ukrán városán, Harkivon kívül orosz csapás okozott tüzet, amely legalább hat házat elnyelt Slatyne városában - közölte Vjacseszlav Zadorenko helyi tisztviselő.

Zadorenko elmondta, hogy a katasztrófavédelmi szolgálatok küzdenek a tűzzel, és próbálják megállapítani, hogy a lakók közül van-e valaki a romok alatt. A határtól 30 kilométerre fekvő Harkiv gyakori célpontja az orosz támadásoknak.