Háború: váratlan támadásba kezdtek az ukránok - orosz területeken dúlnak a harcok

Hírek2024. aug. 7.D.J.

Ez történt az ukrán háború 895-dik napján:

- Az orosz védelmi minisztérium szerint mintegy 300 ukrán katona, tankokkal és páncélozott járművekkel megtámogatva, kedden határon átnyúló támadást indítottak a kurszki térségben. A csapatok úgy 10 km mélyen is bejuthattak Oroszországba - írja a Guardian tudósítója. A harcok Nyikolajevo-Darjino és Olesznya határ menti falvak környékén, valamint Oroszországon belül egészen Szudzsa határánál folytak.

A közösségi médiában megjelent beszámolók szerint orosz katonai járművekre mért csapást fényképeztek le a levegőből.

Ukrajna politikai vezetői és a védelmi minisztérium nem kommentálta azonnal a helyzetet, de egy alacsonyabb rangú tisztviselő elismerte, hogy a támadás megtörtént, és jelezte, hogy a támadókat nem sikerült legyőzni. Andrij Kovalenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács munkatársa azt mondta:

"Az orosz katonák hazudnak a kurszki térségben kialakult helyzet ellenőrizhetőségéről. Oroszország nem ellenőrzi a határt". Korábban is voltak oroszországi rajtaütések, melyeket ukránbarát orosz csoportok, például az Orosz Önkéntes Testület és az Oroszország Szabadsága Légió követtek el.

- Ukrajna több pénzt fordít hazai rakétaprogramjára - közölte kedden Volodimir Zelenszkij elnök. Kijevnek kompenzálnia kell, hogy a nyugati szövetségesek nem engedik, hogy az általuk szállított rakétákat az orosz területeken nagy hatótávolságú csapásokhoz használják. Ukrajna igyekszik növelni hazai termelését például a Neptun, egy ukrán hajóelhárító rakéta esetében, amely szárazföldi célpontokat is képes támadni.

- Legalább egy ember meghalt és 12 másik, köztük egy nyolc hónapos csecsemő megsérült, amikor egy orosz Iszkander ballisztikus rakéta csapódott be az északkelet-ukrajnai Harkiv egyik lakónegyedébe - közölték ukrán tisztviselők.

Egy orvosi rendelő is megsérült a sok épület között - közölte Oleh Syniehubov, a régió kormányzója.

- Marija Andrejeva, az egyik vezető orosz mozgósításellenes aktivista elmondta, hogy felhagyott a kampányolással, miután a Kreml nyomása alá került. Putyin rezsimje lecsapott a "Put Domoj" (Út haza) néven ismert feleségek és anyák csoportjára, amely nyilvánosan felszólította az orosz elnököt, hogy hozza vissza az ukrajnai frontvonalról az erőszakkal mozgósított férfiakat. Andrejeva elmondta, hogy kirúgták a munkájából és "külföldi ügynöknek" bélyegezték. "Sajnos az árnyékba kell vonulnom" - mondta Andrejeva az Agence France-Presse-nek.

- Az ukrajnai kelet-donyecki régióban az orosz erők előrenyomultak Toretszk közelében - közölte a Háborús Tanulmányok Intézete (ISW). Meg nem erősített fejleményként az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy egységei "felszabadították Timofejevka települést".

- Az ISW szerint Szergej Sojgu, az orosz biztonsági tanács titkára és volt védelmi miniszter "erősen eltúlozta" az orosz előrenyomulást Ukrajnában 2024 június közepe óta, azt állítva, hogy 420 négyzetkilométert foglaltak el. "Az ISW olyan bizonyítékokat talált, amelyek megerősítik, hogy az orosz erők június 14. óta mintegy 290 négyzetkilométert vettek be" - közölte az amerikai székhelyű társaság.