Háború: Kijevet vették tűz alá az oroszok

Hírek2024. aug. 6.Növekedés.hu

Ez történt a háború 995. napján.

A fogolycsere során kiszabadult orosz politikai fogvatartottak közül néhányan azt kérték Ukrajnától, hogy fontolja meg a tárgyalások elkezdését Oroszországgal, és felhívták a figyelmet, hogy az Oroszország ellen bevezetett szankciók tisztességtelenek és visszaütnek, mert leginkább a hétköznapi orosz állampolgárokat sújtják.

A kijelentéseket ukrán oldalon azonnal elítélték. A BBC-nek nyilatkozva Vlagyimir Kara-Murza, aki 25 évet töltött börtönben, és most szabadult a kritikák után már azt hangsúlyozta, hogy az orosz társadalomnak is van felelőssége a Putyin-rezsim fenntartásában, és a háborút Ukrajnának kell megnyernie, illetve Kijevnek még több segítségre van szüksége a nyugati szövetségesektől – írja a Guardian.

Ilja Jasin, egy másik nemrég szabadult fogoly, aki a bucsai vérengzés elleni felszólalásáért nyolc és fél év börtönre ítéltek, szintén azt kérte, hogy üljenek le a háborúzó felek a tárgyalóasztalhoz.

A véleményét heves kritika követte Ukrajnában. Később Jasin azt nyilatkozta, hogy az orosz invázió barbár, és két évet vettek el az életéből amiért megmondta az igazságot az ukrajnai háború ügyében.

Ukrán elemzők szerint fennáll a veszélye, hogy a külföldre menekült befolyásos oroszok nyomást gyakorolhatnak a nyugati politikára. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetvezetője szerint az oroszok célja nem a szankciók elleni harc legyen, hanem hogy megszabadítsák az országot Putyintól, mert a szankciók csak a háborús gépezetet próbálják akadályozni.

Pavel Kusnir orosz zongoraművész és háborúellenes aktivista a börtönben belehalt az éhségsztrájkba. Az Európai Unió az elnyomás sokkoló esetének nevezte a zongorista halálát.

Hétfő este  orosz rakéták és drónok Kijevet és környékét támadták, miután az ukránok orosz területeket is tűz alá vettek az utóbbi hetekben, válaszul a kijevi gyerekkórházat ért júliusi támadásra. Múlt szerdán az orosz hadsereg legalább 89 drónnal támadta Ukrajnát, 40 drónt Kijev felett megsemmisített az ukrán légvédelem.

Az orosz csapatok a kelet-ukrajnai Toreck településnél további területeket foglalt el. A korábbi bányászváros kiemelt jelentőségű a háború szempontjából. A nyugati Pokrovszk térségében is előre nyomultak az orosz erők. 

Herszon megyében is orosz támadásokra került sor hétfőn, egy ember életét vesztette, és hárman megsebesültek.