Háború: váratlanul előrenyomultak az oroszok

Hírek2023. márc. 31.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 400-dik napján:

- Az orosz erők sikert értek el a keleti frontvonalban található Bahmut városában - közölték szerda este ukrán katonai tisztviselők, hozzátéve, hogy harcosaik még mindig kitartanak a több hónapos csatában. Az amerikai Háborús Tanulmányok Intézetének a friss jelentése is azt mondja:

A március 28-án és 29-én közzétett felvételek azt jelzik, hogy az orosz erők előrenyomultak Bahmut déli és délnyugati részén.

- A The Wall Street Journal amerikai üzleti-politikai napilap újságírójának azonnali elengedését követeli az orosz hatóságoktól - közölte az újság szerkesztősége csütörtökön arra reagálva, hogy a Moszkvától 1800 kilométerre keletre fekvő Jekatyerinburgban kémkedés gyanújával letartóztatták moszkvai tudósítóját.

- A Fehér Ház jogtalannak tartja az amerikai újságíró letartóztatását Oroszországban, a kémkedés vádját pedig "nevetségesnek" - közölte az elnöki hivatal szóvivője csütörtökön.

- Az orosz hatóságok jelentős toborzási kampány indítására készülnek,

amelynek célja 400 ezer új katona bevonása az ukrán háborúba – közölte a brit védelmi minisztérium.

- A török ​​parlament csütörtökön jóváhagyta azt a törvényjavaslatot, amely lehetővé teszi Finnország csatlakozását a NATO-hoz.

- Az ukrán fegyveres erők a nap folyamán 47 orosz támadást vertek vissza, és eltaláltak két orosz lőszerraktárt - közölte csütörtök esti harctéri helyzetjelentésében az ukrán vezérkar. A jelentés szerint az ukrán légierő gépei, valamint a rakéta- és a tüzérségi egységek

csütörtökön nyolc csapást mértek az orosz bázisokra, valamint két lőszerraktárra.

- Kína hozzáállása Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborújához meghatározó lesz az Európai Unióhoz fűződő jövőbeni kapcsolatában - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Brüsszelben.

- Kiemelten fontos, hogy Ukrajnában mielőbb béke legyen - hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

- Oroszország határozottan elítéli a kijevi Pecserszka Lavra barlangkolostor szerzeteseinek kilakoltatását, valamint az ukrán hatóságoknak a papok és az Orosz Ortodox Egyház elleni nyomásgyakorlását - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő csütörtökön újságíróknak.

- Az Ukrajna elleni támadó háború veszélyezteti Európa biztonságát és a demokratikus értékeket - jelentette ki III. Károly brit uralkodó csütörtökön a német szövetségi parlamentben.