Orbán Viktor: Nem irodalmi túlzás a harmadik világháború veszélye

Hírek2023. márc. 31.Sz.A.

Először tűzszünetre van szükség, ez a magyar külpolitika célja, utána kell leülni a béketárgyalásokhoz - mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Egyre véresebb és brutálisabb a háború, az áldozatok száma mindkét oldalon jóval 100 ezer fő felett van, ennek ellenére az uniós csúcson nem láttam, hogy a béke mellé álló politikai vezetők száma nem növekedett. Az európai emberek elindultak a tűzszünet és a béketárgyalások irányába, de ez a vezetőket még nem érte el - mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Kiemelte: valamilyen formában küldhetnek-e békefenntartókat az európai országok - most már ez a kérdés is előtérbe került. A háború aggasztó és veszélyes, a háború a szomszédunkban dúl, veszélyben van a biztonságunk. A veszély folyamatosan nő, egyre nagyobb teljesítményű pusztító eszközök bevetéséről hoznak döntéseket, a világháború veszélye nem irodalmi túlzás.

Mindenki érzi, hogy ez a konfliktus világháborúvá terebélyeshet, és a többiek sem nyugodtak. A nyugatiak azt állítják, hogy helyes dolog Ukrajnát támogatni, de a világ nagy része ezt az álláspontot nem osztja, mert szerintük a világháború és a világbéke forog kockán. Kiemelte:

Az európai álláspont szerint a háború mellett kell állást foglalni, Magyarország pedig a béke mellett foglal állást, ezzel tehát Európában kisebbségben vagyunk, de világszinten nem.

- Bele akarnak préselni minket a világháborúba. Abban a kérdésben a magyar Parlament dönt, hogy ki akarunk maradni a háborúból, és a békét támogatjuk - tette hozzá a kormányfő.

A kormányfő szerint a baloldal háborúpárti, de azt a lehetőséget kapták, hogy átgondolják ezt az álláspontjukat.

Az orosz támadás óta látható, hogy néhány ország - így az amerikaiak - tudták, mit csinálnak, és bátran, büszkén álltak bele a háborúba. Nagy országok ki akartak maradni ebből, így pédául a németek nem akartak továbbmenni a háború támogatásában, de belesodródtak.

- Az Európai Unió a béke és a jólét elvét is feladta, Európa tovább gyengül, az európai gazdaság is tartós, mély válsággal nézhet szembe - fogalmazott a kormányfő.

Az orosz gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta: nem először vezettek be szankciókat Ororoszországgal szemben, de most először érte el az energiaszektort, ezért inflációt generált.

A korábbi szankciók után két-három év alatt kiépített kapacitásokat az orosz gazdaság, az oroszok jelenleg is alkalmazkodnak a szankciókhoz - mondta.

A magyar kormány célja, hogy év végén az infláció egyszámjegyű legyen, mint mondta, "az inflációt nyakon kell ragadni és le kell törni. Ezt a munkát elvégeztük."

Az első fecskék megjelentek: a kereskedők már elkezdtek versenyezni, a fogyasztóvédelem és a Gazdasági Versenyhivatal nagy munkát végez ebben. Kiemelte: vannak eszközeink, hogy magakadályozzuk az extraprofit kialakítását.

Ahogy jön lefelé az infláció, úgy vezetjük ki az ársapkákat

- tette hozzá.

Hogy ezt pontosan mikor, milyen fokozatokkal kell megtenni, ezzel Nagy Márton minisztériuma foglalkozik - mondta Orbán Viktor.