Háború: Zelenszkij szerint Putyinnak veszítenie kell, rekord-segélyt kért Washingtontól

Hírek2023. dec. 12.Növekedés.hu

Az Egyesült Államok eddig 44,2 milliárd dollárt (kb.15 700 milliárd forintot) költött Ukrajna katonai segítségére tavaly február óta. Zelenszkij most 61 milliárd dollárt kért az amerikai törvényhozóktól.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Washingtonba érkezett, hogy megpróbálja megmenteni a 61 milliárd dolláros (21 500 milliárd forint) katonai segélycsomagot – számol be a Guardian.

Nagy-Britannia eközben arra tett utalást, hogy megemelheti az Ukrajnának szállítandó lőszer- és fegyverszállítmányok és a katonai kiképzések keretét.

A tervek szerint Zelenszkij ma Joe Biden amerikai elnökkel találkozik, és tárgyal Mike Johnson republikánus alsóházi elnökkel, mert a Kongresszus jelenleg blokkolja az Ukrajnának szánt pénzügyi segélycsomagot.

Washingtonba érkezése után Zelenszkij úgy nyilatkozott, hogy számít az amerikai segítségre, mert a katonai segélyszállítmányok késése miatt Vlagyimir Putyin álmai valóra válnak.

Putyinnak veszítenie kell

– jelentette ki Zelenszkij a washingtoni Nemzeti Védemi Egyetemen tartott beszédében, melyben hangsúlyozta: reméli, Ukrajna számíthat az Egyesült Államokra.

Az ukrán elnök megbeszélést folytatott Lloyd Austin amerikai védelmi miniszterrel, aki szerint ha most nem állnak ki az agresszor ellen, akkor még több agressziónak, vérontásnak és káosznak adnak teret a jövőben.

A republikánusok a múlt héten nem engedték át az Ukrajnának és Izraelnek szánt katonai segélycsomagot a törvényhozáson, mert a bevándorlással kapcsolatos kéréseik teljesítéséhez kötötték a segély megszavazását.

Eközben Nagy-Britanniában is a jövő évi ukrán katonai segély keretéről tárgyalnak, melynek jelenlegi összege 2,3 milliárd font (mintegy 1030 milliárd forint). A keret összege változatlan maradhat, de emelhetnek is rajta kis mértékben

Grant Shapps brit védelmi miniszter úgy fogalmazott, hogy Európának saját magának kell gondoskodnia a biztonságáról, nem várható el, hogy mindig az USA keljen Európa segítségére.

Jelenleg Nagy-Britannia a harmadik legnagyobb segélyt folyósítja Ukrajnának az Egyesült Államok és Németország után.

Berlin a múlt hónapban jelentette be, hogy megduplázza az Ukrajna számára biztosított segélyt, amely éves szinten 8 milliárd euró lehet.

Az Egyesült Államok eddig 44,2 milliárd dollárt (kb.15 700 milliárd forintot) költött Ukrajna katonai segítségére tavaly február óta.

A korábban megszavazott amerikai keret 97 százalékát azonban már lehívták, ezért szükséges a törvényhozás beleegyezése az új csomagba.