Hamarosan kész Európa egyik legnagyobb gázvezetéke

Hírek2019. dec. 24.Növekedés.hu

Az Északi Áramlat 2 földgázvezeték építési munkálatai 93,5 százalékban elkészültek, jelentette be a kivitelező konzorcium hétfőn. A vezeték újabb szállítási útvonal lesz Európába az ukrajnai mellett.

A vezeték átadásával megkétszereződhet a Németországon keresztül Nyugat-Európába irányuló orosz földgázexport mennyisége. A munkálatok befejezéséhez még mintegy 160 kilométeren kell lefektetni a csöveket. A Kreml az USA szankciói ellenére kitart a vezeték megépítése mellett - írja az Euronews.

Az USA már korábban bejelentette, hogy szankciókat tervez az építésében részt vevő cégek és azok csúcsvezetői ellen. A pénteken elfogadott amerikai védelmi költségvetési törvény egyebek között arról is rendelkezik, hogy

szankciókkal sújthatók az Északi Áramlat 2 és a Török Áramlat gázvezetékek lefektetésében és megépítésében részt vállaló cégek.

A jogszabály értelmében az amerikai elnök feloldhatja a büntetőintézkedéseket abban az esetben, ha bizonyítani tudja a kongresszusnak, hogy az Egyesült Államok képes volt minimálisra csökkenteni annak a lehetőségét, hogy a Kreml a saját politikai céljaira használja a vezetékeket.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov szerint Washington a saját szövetségeseit bünteti, akik csupán gazdasági és energetikai problémák megoldásán dolgoznak. A világ jól ismeri az amerikai szankciós gyakorlatot, tette hozzá Lavrov. 

Lavrov az orosz parlament felsőházában a Washington által meghirdetett szankciókat a nemzetközi jog, valamint a diplomácia és az emberi illem durva és elfogadhatatlan megsértésének nevezte, amelyek, mint mondta, "nem maradnak reagálás nélkül".

"Az Egyesült Államok ismételten bebizonyította, hogy diplomáciája mindenek előtt a megfélemlítés különböző formáira - a szankciókra, az ultimátumokra, fenyegetésekre - épül" - hangoztatta Lavrov.

A német szövetségi kormány szóvivője, Ulrike Demmer közölte, hogy Berlin elutasítja Washington "területen kívüli" szankcióit.

Az Északi Áramlat 2 vezeték fő haszonélvezője Németország lesz. A német kormány a német belügyekbe való beavatkozásnak tekinti azokat az amerikai szankciókat, amik a vezeték építőit sújtják.

Az Európai Unió egyik szóvivője Brüsszelben közölte: az unió elvből elutasít minden szankciót olyan uniós vállalatok ellen, amelyek törvényesen működnek, és az Európai Bizottság jelenleg vizsgálja, hogy milyen esetleges hatásai lehetnek az amerikai szankcióknak.