A karácsony miatt sem függesztették fel a francia sztrájkot

Hírek2019. dec. 24.MTI, Növekedés.hu

Január 7-ig tervezik a sztrájk folytatását a vasúti dolgozók, akik a nyugdíjrendszer átalakítása, a nyugdíj korhatár emelése miatt tiltakoznak.

Súlyos károkat okoz a francia sztrájkhullám, amely a szállodaiparban és a kereskedelemben is hatalmas bevételkiesést hozott. A károk mérséklésére a francia gazdasági miniszter a cégeket segítő intézkedéseket jelentett be, így az adó és szociális járulékok befizetési határidejének meghosszabbítását.

A párizsi metróban zsúfoltságot, a nevezetességeknél a forgalom csökkenését hozta a hetek óta tartó franciaországi sztrájkhullám - írja az Euronews. Számokban mérve is sok turistát vesztett a francia főváros, az idegenforgalmi bevétel harmada is elmaradhat az első becslések szerint az ünnepi időszakban.

Az advent és az iskolai téli szünet a párizsi idegenforgalmi szezon egyik kiemelkedő időszaka, más években teltházasak a szálláshelyek.

Laurent Duc, a szállodaipari érdekvédő szervezet, az UMIH elnöke azt mondta, hogy a december 5-től tartó sztrájk valóságos pangást eredményezett. Az első hétvégén felére esett vissza a szálláshelyek kihasználtsága. 

Egy összesítést is közölt a szállásadók szakszervezete. Az UMIH becslése alapján idén 30 százalékkal kisebb a szállodák kihasználtsága Párizsban, mint 2018 decemberében volt.

Az üzletekben is kevesebb a vásárló, a karácsony előtti felvételeken látszik, hogy elmaradt a szokásos tömeg. A megkérdezett párizsi kereskedők és vendéglátósok 30-50 százalékos csökkenésről számoltak be.

Csak a Bastille Opera jegyértékesítése 5 millió eurót esett vissza december 5-e óta.

A veszteség olyan komoly, hogy a gazdasági miniszter a cégeket segítő intézkedéseket jelentett be, így az adó és szociális járulékok befizetési határidejének meghosszabbítását.

A sztrájkhullám három hete tart, a múlt héten is százezrek tiltakoztak a francia nagyvárosokban a nyugdíjreform ellen. Édouard Philippe miniszterelnök jelezte: továbbra is eltökélt a reform végrehajtásában.

Rohamrendőrökkel dulakodnak tiltakozók a párizsi Gare de Lyon pályaudvarnál tartott tüntetésen december 23-án. (fotó: MTI)

Miközben a kormány kitart a jelenlegi 42 féle nyugdíjrendszernek egységesítése mellett egy pont alapú számítással, a legnagyobb ellenállást a tiltakozók részéről az váltja ki, hogy

bár a jelenleg érvényes 62 éves nyugdíjkorhatárt a kormány nem akarja módosítani, de a pontrendszerrel arra késztetné a franciákat, hogy tovább dolgozzanak, s a teljes összegű nyugdíjjogosultsághoz 2027-től a kormányzat a 64 éves kort jelölte meg.

Ugyanakkor 64 éves kortól mindenkit alanyi jogon megilletne egy 1000 eurós minimál nyugdíj. A minimál nyugdíj jelenleg nem éri el a 700 eurót.

A legnagyobb francia szakszervezet a CFDT reformpárti, és elviekben támogatja a nyugdíjrendszerek egységesítését, de a főtitkár Laurent Berger úgy vélte, a kormány "átlépte a határvonalat" azzal, hogy 64 évre emelte a teljes jogosultság idejét, ezért csatlakozott a munkabeszüntetéshez, s a keddi tiltakozónapot valamennyi szakszervezet együtt rendezte. 
A CFDT a 64 éves korhatár, a többi öt szakszervezet viszont a teljes tervezet visszavonását követeli.