Harmadával nőtt az Alteo árbevétele a második negyedévben

Hírek2020. aug. 31.Növekedés.hu

Az első három hónap impozáns növekedését követően a második negyedévben is megőrizte eredménytermelő képességének látványos dinamikáját az ALTEO csoport. A konszolidált árbevétel 33, az EBITDA 48 százalékos bővülést mutatott 2019 azonos időszakához képest, főként arra visszavezethetően, hogy a cégcsoport profitjának zöme a vírushelyzetre kevéssé érzékeny üzletágakból származik, amely így nem tudta megakasztani a dinamikus bővülést. Az első félév adatai is arra engednek következtetni, hogy a COVID-19 okozta gazdasági visszaesés jóval kevesebb problémával járhat az újgenerációs energiaszolgáltatónál, mint a prociklikusabb ágazatokban aktív vállalatoknál.

A globális gazdaságban és annak főbb szereplőinél már 2020 első negyedévében kitapintható volt a járvány okozta kiesések hatása, azonban a tünetek a második negyedévre erősödtek fel igazán. Az ALTEO Nyrt. működésében viszont mindez alig hagyott nyomot:

a csoportszintű árbevétel 33 százalékkal emelkedett a tavalyi év azonos időszakához képest az IFRS szerinti, nem auditált, konszolidált kimutatások szerint.

„A féléves eredmények is fényesen igazolják, hogy az ALTEO csoport kiemelkedő pénzügyi ellenállóképességgel rendelkezik a járvány okozta nehézségek leküzdéséhez” 

– jelentette ki Bodnár Zoltán gazdasági vezérigazgató-helyettes. Szerinte mindezt már tavaly megalapozták azzal, hogy a társaság sikerrel vett részt az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, ezáltal jelentősen megnövelve adósságállománya hátralévő átlagos lejárati idejét. Ugyanakkor komoly szerepe van a rugalmasságban az ALTEO válságtűrő üzleti modelljének, azaz annak, hogy a csoport profitábilis üzleti tevékenységeinek túlnyomó része nincs, vagy más ágazatokhoz mérten kevésbé van kitéve a járványhelyzet okozta gazdasági visszaesésnek.

Az első hat hónap eredménynövekedése több pilléren nyugszik, egyrészt hozzájárult a hő- és villamosenergia-termelés kiemelkedő eredményessége, másrészt a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés szegmensben a tavaly évközben befejezett 14 MW teljesítményű naperőmű beruházások és a 2019-es 25 MW-os szélerőműpark felvásárlás, amelyek már a teljes időszak alatt az ALTEO profitabilitását javították, így járulva hozzá a konszolidált EBITDA látványos, 2019 azonos időszakához képest 48 százalékos növekedéséhez.

A cégcsoport üzleti részlegei közül a támogatott rendszerű villamosenergia-termelés teljesített a legjobban, amelynek EBITDA-ja 121 százalékkal javult a bázisidőszakhoz képest. Az első félévben egyedül a kiskereskedelemben volt megtorpanás, mivel az előre megvásárolt de a járvány hatása miatti fogyasztáscsökkenés miatt el nem adott villamosenergiát csak az azonnali piacon lehetett értékesíteni, ráadásul a fogyasztáscsökkenés miatt az azonnali piaci villamosenergia árak is csökkentek. A nehézségek dacára azonban ez a szegmens is pozitív, 96 millió forintos EBITDA-val járult hozzá a cégcsoport eredményességéhez.

„Megtettünk minden, a járványhelyzetből fakadóan a biztonságos munkavégzés körülményeit garantáló óvintézkedést, valamint biztosítottuk a folyamatos üzletmenetet, és az ALTEO erős immunrendszere révén folytatni tudtuk a 2019 őszén bemutatott, a 2020-2024-es stratégiával összhangban kialakított beruházási programunk gyakorlatba ültetését” 

– mondta ifj. Chikán Attila, a cégcsoport vezérigazgatója. Ennek keretében az ALTEO tovább tudta vinni a stratégiájában kitüntetett szereppel bíró Szabályozási Központ kapacitásainak bővítésére irányuló projektjét: május elején együttesen 9 MW addicionális gázmotorkapacitás kezdte meg működését a tiszaújvárosi és győri telephelyeken. A több mint 2 milliárd forintos fejlesztés következő ütemében további három, összesen 9 MW teljesítményű gázmotort telepítenek, hogy a program lezárultával az ALTEO az ország egyik legnagyobb szabályozási központját működtesse majd – a tervek szerint már 2020 végére.

Már szintén a második félév fejleménye az az augusztusban aláírt adásvételi szerződés, amelyet az ALTEO Nyrt. vevőként írt alá egy 15 MW-os, KÁT mérlegkörben működő szélerőműpark megvásárlására. Amennyiben az adásvétel, a zárási feltételek teljesítését követően, sikerrel zárul, az újgenerációs energiaszolgáltató tovább bővíti megújuló erőművi és egyben leginkább válságtűrő eszközportfólióját.