Határozottan optimistábbak lettek a német vállalatok 

Hírek2023. feb. 9.MTI

Elkerüli a német gazdaság a recessziót az idén az ipari és kereskedelmi kamarák szövetségének (DIHK) csütörtökön bemutatott előrejelzése szerint.

A német kamarák felfelé módosított előrejelzése szerint az Európai Unió legnagyobb gazdaságának teljesítménye a tavaly ősszel valószínűsített 3 százalékos csökkenés helyett nem változik 2023-ban ez egy évvel korábbihoz képest.

Az "összeomlást" sikerült elkerülni, amiben szerepe van a földgáz, az áram és a távhő drágulását korlátozó kormányzati támogatási programoknak, az úgynevezett árfékeknek - emelte ki Martin Wansleben, a német gazdaság legnagyobb munkaadói érdekképviseletének ügyvezetője.

Az előrejelzést bemutató közlemény szerint hozzátette, hogy az árfék programok hoztak ugyan némi megnyugvást, de gazdasági élénküléssel nem járnak, így arra lehet számítani, hogy a német gazdaság "mély recesszió helyett oldalazó mozgást végez" 2023-ban.

A DIHK előrejelzése szerint így a hazai össztermék (GDP) a 2022-es 1,8 százalékos növekedés után stagnál az idén. A háztartások fogyasztási kiadásai a tavalyi 4,6 százalék után csupán 1 százalékkal növekednek, a beruházások a 2022-es 0,2 százalékos növekedés után 1,1 százalékkal csökkennek, a munkavállalók száma a tavalyi csaknem 600 ezres emelkedés után mindössze 50 ezerrel nő, az infláció pedig jelentősen mérséklődik, 7,9 százalékról 6 százalékra lassul.

A hárommilliónál is több vállalkozást összefogó kamarai szövetség tagságában végzett felmérés is azt mutatja, hogy 2023 a stagnálás éve lehet.

A következő 12 hónapban beruházásokra készülő cégek aránya csupán 3 százalékponttal emelkedett tavaly őszhöz képest, és így 27 százalékon áll, míg 26 százalék a beruházások visszafogását tervezi egy éves távlatban.

A lendületet továbbra is főleg a magas energia- és nyersanyagárak fogják vissza. Ezt jelzi, hogy valamennyi ágazatot együttvéve a vállalkozások 75 százaléka tartja üzleti kockázatnak az energia és a nyersanyagok magas árát.

Az iparban tevékenykedő cégek körében különösen magas, 85 százalékos ez az arány. A drámai mértékű drágulás miatt sok üzem "a túlélésért küzdött" tavaly, az idén pedig ugyan jobban tudnak tervezni, de "jelentősen magasabb költségszinten", ami rontja a nyerségtermelő képességet és a beruházási lehetőségeket - fejtette ki a DIHK ügyvezetője.