Hogyan működik a németek koronavíruskövető alkalmazása?

Hírek2020. júl. 13.Növekedés.hu

A „Corona-Warn-App” riaszt mindenkit, aki koronavírussal fertőzött személy közelében tartózkodik. Ehhez azonban az kell, hogy a beteg előtte rögzítse az alkalmazásban, hogy a koronavírus-tesztje pozitív lett. A Németországban lakók 15 százaléka már letöltötte az appot.

A közvélemény-kutatások kimutatták, hogy a németek többsége helyesnek és hatékonynak tartja a kormányuk válságkezelését a COVID-19 világjárvánnyal kapcsolatban. De amikor az új kapcsolatkövető alkalmazásról van szó, a felmérések szerint az emberek már sokkal szkeptikusabbak. Ennélfogva meglepő lehet, hogy

az alkalmazás elindítása után egy héttel a Németországban lakók 15 százaléka már letöltötte.

Bár a Robert Koch Intézet (RKI) szerint ez az arány kicsit alacsonyabb, körülbelül 13 százalék - olvasható a DW oldalán.

Az RKI szövetségi szintű egészségügyi intézet Németországban, feladatai közé tartozik a fertőző és a nem fertőző betegségek kutatása és nyomon követése. Ez a szervezet áll többek között az úgynevezett Corona-Warn-App létrehozása mögött is. Németország egészségügyi minisztere, Jens Spahn büszkén jelentette be, hogy a letöltési számok magasabbak, mint az összes többi európai országban együttvéve. Azonban arra vonatkozóan eddig nincs adat, hogy hány ember törölte már az alkalmazást, használja helytelenül, vagy, hogy hányan töltötték le, akik aztán egyáltalán nem használták.

Az okostelefon-alkalmazás a német szövetségi kormány megbízásából készült és a Deutsche Telekom és az SAP fejlesztette.

Az alkalmazás bluetooth-technológia segítségével méri meg a távolságot és a találkozás időtartamát két személy között.

Az okostelefonok úgynevezett azonosító kódokat (ID) cserélnek egymás között. Ha az alkalmazás használója korábban rögzítette, hogy pozitív eredményt mutatott a koronavírus-tesztje, akkor az alkalmazás üzenetet küld mindenkinek, aki a fertőzött személy közelében tartózkodik. Minden névtelenül és önkéntes alapon történik. A Telekom szerint különböző figyelmeztetésekre lesz szükség attól függően, hogy milyen közel és mennyi ideig van egy adott felhasználó a fertőzött személy mellett.

Oxfordi szakemberek szerint egy kapcsolatkövető alkalmazás kulcsfontosságú szerepet játszhat a védekezésben (a higiéniai előírások, a távolságtartás betartása és a maszk használatával együtt) ha az alkalmazást a lakosság legalább 15 százaléka használja.