Honvédelmi miniszter: A védelmi ipar kiugrási lehetőség Magyarország számára

Hírek2023. nov. 23.MTI

A magyar védelmi ipar felépítésének és megerősítésének folytatása stratégiai jelentőségű; a szektor újabb kiugrási lehetőséget ad a magyar gazdaság számára - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter csütörtökön Mehmet Fatih Kacir török ipari és technológiai miniszterrel folytatott tárgyalása után.

Hozzátette: a védelmi ipar is vonzó beruházási terep lehet a külföldi befektetők számára Magyarország földrajzi elhelyezkedése, a munkaerő képzettsége, minősége, a magyar adórendszer sikeressége, az ország politikai stabilitása miatt.

A miniszter kiemelte, a védelemi iparra úgy kell tekinteni, mint a megújuló új magyar haderő eszközigényének kielégítését szolgáló szektorra, a magyar nemzetgazdaság motorjának egyik hengerére.Szalay-Bobrovniczky Kristóf felidézte, a magyar kormány 2016 környékén felismerte, hogy meg kell kezdeni a haderőfejlesztést.

Ezt a folyamatot nagy nemzetközi stratégiai partnerekre támaszkodva kezdték meg, és folytatják.

A nemzetközi stratégiai együttműködés példája látható Várpalotán és Zalaegerszegen - tette hozzá.

A honvédelmi miniszter kitért az innováció jelentőségére, és utalt arra, hogy a minisztérium létrehozta a Védelmi Innovációs Kutatóintézetet (VIKI), amely munkafolyamataiban kapcsolódik a NATO DIANA innovációs központhoz.

Ez azt is lehetővé teszi, hogy magyar vállalatok kapcsolódjanak a nagy nemzetközi partnerekkel folytatott fejlesztői munkához.

A sajtótájékoztatón a miniszter szólt arról, hogy Törökország Magyarországnak stratégiai partnere, az együttműködés katonai téren is intenzív.

A miniszter szerint a védelmi ipar területén példaként lehet Törökországra tekinteni, hiszen hosszú évtizedek alatt kiépítette stabil, erős védelmi iparát.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitért arra, hogy a Mehmet Fatih Kacir török ipari és technológiai miniszterrel folytatott tárgyaláson számos együttműködési lehetőséget tekintettek át, és létrehoztak egy szakértői munkacsoportot ezek menedzselésére.

A sajtótájékoztatón Mehmet Fatih Kacir kiemelte, a magyar-török kapcsolatban fontos a tudományos-innovációs, valamint a védelmi ipari együttműködés. Tervezik, hogy a 2025-ös évet török-magyar tudományos-innovációs évnek hirdetik meg.

A török miniszter hangsúlyozta, Törökország számára Magyarország fontos kereskedelmi partner, a két ország közötti kereskedelmi volumen az utóbbi tizenhét évben megkétszereződött, és közelíti a kitűzött közös célt, az évi 6 milliárd dollárt.

Mehmet Fatih Kacir fontosnak nevezte, hogy kölcsönösen növeljék a két ország közötti beruházásokat.