Hová mehet több millió afgán menekült?

Hírek2021. aug. 23.Sz.A.

A tálib uralom elöl eddig a legtöbb afgán menekült - 2,2 millióan - Pakisztánban és Iránban tudott átmenetileg otthonra találni az ENSZ adatai szerint, most további 3,5 millió fő hagyhatta el otthonát. Európában nem sok ország jelezte a befogadókészségét, de a gazdag arab államok részéről sem történt érdemi felajánlás menekültek befogadására.

A tálibok ellenőrzése alá vont területekről tavaly és idén eddig több mint 2,2 millió afgán menekült el Afganisztánból, a legtöbben, közel másfél millióan Pakisztánba, 780 ezren pedig Iránba - olvasható ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adataiból.

Ezen felül 3,5 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat Afganisztán határain belül - írja a BBC.

A tálibok a legtöbb határátkelőhelyet ellenőrzésük alá vonták, lezárták a menekülők elől az utakat, állítólag csak hivatalos utazási dokumentumokkal rendelkezők hagyhatják el az országot.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint most már csak nagyon kevesen juthattak ki az országból, a többség sorsa teljesen bizonytalan. A tálibok hatalomátvétele után közvetlenül a legtöbben Pakisztánba tudtak átmenekülni, 1500-an pedig Üzbegisztánba jutottak át. 

Amerikai, illetve NATO-szövetségesek segítségével eddig 30 ezren távozhattak a kabuli reptéren keresztül augusztus 14-e óta Washington közlése szerint.

Már a tálibok hatalomátvétele előtt súlyos volt a menekülthelyzet a térségben: idén augusztus közepéig mintegy 550 ezren hagyták el otthonukat a harcok miatt, a határokon belüli menekültek száma 3,5 millióra tehető - az ENSZ becslései szerint. A menekültek egy része - a harcok mellett - az élelmiszerhiány és a szárazság miatt is otthona elhagyása mellett döntött.

idén augusztus közepéig mintegy 550 ezren hagyták el otthonukat a harcok miatt, a határokon belüli menekültek száma 3,5 millióra tehető - az ENSZ becslései szerint.

Pakisztán már jelezte: lezárja a határait, ha a tálibok kerülnek hatalomra, Irán vezetése pedig arra utalt, hogy amennyiben javul az afgán helyzet, az Iránba menekült afgánoknak haza kell költözniük. Iránban már most 3,5 millió afgán menekültet tartanak nyilván az ENSZ adatai szerint.

A szomszédos Tádzsikisztán még júliusban 100 ezer afgán menekült átvételét ajánlotta fel még júliusban, a hatalomátvétel után ide elsősorban az afgán nemzeti hadsereg korábbi tagjai juthattak át. Az üzbég-afgán határon másfél ezren kelhettek át.

Az Arab-öbölmenti államok közül eddig az Egyesült Arab Emírségek 5000 kimenekített afgánnak ajánlott fel nemrég menekültstátuszt.

Az európai országok közül korábban Németország volt a legnagyvonalúbb: 33 ezer afgán menekültet fogadott be korábban (ezen felül számítandó a menekült kérvénnyel az országban tartózkodók). De a szír bevándorló válság tanulságait levonva most nem fogják tárt karokkal várni az újabb menekülteket. Nem is határoztak meg létszámot, hány afgánt fogadnának be a mostani válság nyomán.

Görögország 20 ezer afgánnak adott korábban menekült státust.

Törökország eddig 130 ezer afgán menekültet vett át.

Az Egyesült Királyság hosszú távon 20 ezer afgán menekült átvételét tervezi, első körben ötezer főnek engedélyeznék a letelepedést, főleg asszonyoknak és gyerekeknek, valamint a tálibok által fenyegetett vallási kisebbségeknek.

Ausztria és Svájc már jelezte, hogy nem fogadnak be közvetlenül Afganisztánból érkezőket.

Emmanuel Macron francia elnök már jelezte, hogy Európa nem tud egyedül megbirkózni a jelenlegi menekülthullámmal.

Az USA 500 millió dollárt engedélyezett az afgán válság miatti menekültek kiadásaira, de nem kötötte ki, pontosan hány főt fogadna be.Kanada elvileg 20 ezer afgánnak adna otthont, a hivatalos közlés szerint elsősorban az előző kormányhez kötődő tisztviselőit és női vezetőket.

Ausztrália háromezer menekült befogadását ajánlotta fel afgán menekültek részére.

Uganda már jelezte, hogy kétezer afgánnak ad menekültstátust.