Hullámvasút után erősödött a forint

Hírek2023. márc. 20.Sz.A.

A Credit Suisse svájci nagybank körüli bizonytalanságok miatt ma délelőtt még estek a tőzsdék, a forint a 402-es szint fölé gyengült, délutánra azonban javult a tőzsdei hangulat, a forint pedig a 395-ös szintet közelítette késő délután.

Hullámvasútra ültette a forintot ma a bankválság miatt kialakult pénzpiaci bizonytalanság. 

Reggel már gyengülést láthattunk, majd a 402-403-as szintig esett a forint, majd délutánra belehúzott, és a 395-ös szint felé közelített 18 órakor.

A Budapesti Értéktőzsde is pluszban zárt a múlt heti több mint 5 százalékos esés után. Egyedül az OTP nem talált magára, de legalább csak minimális  mértékben csökkent tovább a bankrészvények árfolyama, 9482 forintig.

A nyugat-európai piacokon is érzékelhető volt a bizalmatlanság a bankválság miatt. A UBS svájci nagybank és a Credit Suisse egyesülését vasárnap este jelentették be, Európa harmadik legnagyobb bankja, a UBS 3 milliárd svájci frankért megvásárolta a Credit Suisse-t.

A két bank hatalmas, 100 milliárd frank hitelkeretet kap a svájci jegybanktól a veszteségek leírására, a svájci állam pedig 10 milliárd frank értékben hitelgaranciát vállalt, hogy ne gyűrűzzön tovább a bankválság.

A UBS részvényei ma több mint 5 százalékkal emelkedtek, a nyugat-európai vezető tőzsdék emelkedéssel zártak.

A bankrészvények árfolyama ma sokat változott, de zárásra már csak kisebb elmozdulások maradtak: pluszban zárt a BNP Paribas, kis mínusszal a Deutsche Bank.

A Credit Suisse árfolyama mélyrepülést mutatott, több mint 50 százalékot zuhant.

A Credit Suisse árfolyama mélyrepülést mutatott, több mint 50 százalékot zuhant.

A megállapodást üdvözölte Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke, aki megismételte: az euróövezeti bankrendszer stabil, a tőke és likviditási ellátottsága kiváló, de amennyiben szükséges, az EKB azonnal segítséget tudna nyújtana.

A svájci bankok egyesülése még vasárnap este pozitív fogadtatásban részesült az amerikai jegybank és az amerikai pénzügyminsztérium részéről is.

A bankrendszerben tapasztalható megingást a Fed szerdai kamatdöntő ülésén is mérlegeli, és az infláció elleni fellépés mellett a másik legfontosabb tényezőként veszi figyelembe. Így kisebb mértékű, 25 bázispontos kamatemelésre számít az elemzők többsége, amennyiben addig nem változik jelentősen a helyzet.