Zuhant a forint és a tőzsde az amerikai hírekre

Pénzügy2023. márc. 13.Sz.A.

A reggeli 382-es szintről 393 forint környékére zuhant hétfőn a forint árfolyama, miközben a BUX index három százalékot esett. A nagy vesztes az OTP, amely több mint 5 százalékot vesztett értékéből, a nyugat-európai tőzsdék is mínuszban zártak, a bankpapírokat pánikszerűen adták el a befektetők az amerikai bankcsődökről szóló hírek nyomán. Kedden 395-396 forint körül mozgott délelőtt a forint árfolyama.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1279,88 pontos, 2,97 százalékos csökkenéssel, 41 797,81 ponton zárt hétfőn.

Az OTP 5,7 százalékot esett a reggeli induló 10 200 forintról 9700 forintos árfolyamra.

A nyugat-európai tőzsdék is hasonló mértékben - 2,4-3,7 százalékkal - zuhantak az amerikai Silicon Valley Bank (SVB) csődje és az azt követő többi bankbezárásról szóló hírek kapcsán.

Az európai piacokon a bankpapírok estek a legnagyobb mértékben: a Commerzbank részvényei például több mint 12 százalékot vesztettek értékükből, az Unicreditnál 9 százalékos a veszteség, de az összes nagybank - a Standard Charteredtől a Barclay's-ig - részvényei erős mínuszban zártak.

Az SVB csődje után az amerikai jegybank, a pénzügyminisztérium és a betétbiztosítás is azonnali intervenciót ígért, hogy megállítsa a dominóhatást, de a tőzsdei pánikot így sem tudták megakadályozni.A forint-euró árfolyam a negatív befektetői hangulatban a reggeli 382-es szintről délután 5-re 393-as szint közelébe gyengült.

Az amerikai rossz hírekre ugyanis a befektetők a kockázatosabbnak tartott feltörekvő piaci befektetéseiket adják el, és ez nagy mértékben érintette a forintot is.

A forint-amerikai dollár kurzusa a reggeli 365-os szintről 365 forint 90 fillérre gyengült délutánra.

A forint árfolyam-mozgása március 13-án

A forint árfolyam-mozgása március 13-án

A forint rosszabbul teljesített a lengyel zlotyihoz és a cseh koronához képest, vagyis a gyengülésnek bizonyos mértékig belső okai is vannak.

Ezek közül az egyik

- a tavalyi csökkenés ellenére még mindig magas államadósság-szint,

- a másik az uniós forrásokról szóló egyezség körüli huza-vona,

- harmadrészt a relatív alacsonyabb jegybanki devizatartalék.

Továbbá számít a hitelminősítői besorolásunk, ami a régióban a cseh és a lengyel államadósságnál kedvezőtlenebb, ami a nemrég felvett devizahitelek viszonylag magas kamatszintjében is tükröződik.

Másrészt a forintot védi a régióban kiemelkedően magas, 13 százalékos alapkamat és a 18 százalékos egynapos betéti kamat.

A rossz hangulatban két százalékkal esett az olaj ára is, késő délután 81 dollár volt a Brent hordónkénti ára.

Az amerikai tőzsdék pluszban indították a kereskedést, ami nagy mértékben köszönhető a kormányzati megszólalásoknak, de a Wall Street-en már csütörtökön és pénteken is hatalmas eséseket kellett elkönyvelni a bankpapíroknak.

Kártalanítják a 250 ezer dollár feletti betéteseket is

Joe Biden amerikai elnök, a piaci szereplőknek is üzenve, kijelentette, hogy a bankokban elhelyezett betétek megvannak, azok felett a tulajdonosaik bármikor rendelkezhetnek. Az elmúlt napok két banki összeomlásával kapcsolatban ugyanakkor kijelentette, hogy a felelősöket el kell számoltatni és ki kell deríteni, hogy mi történt.

Úgy fogalmazott, hogy abban az esetben, ha egy bank bajba kerül, és az a szövetségi betétbiztosítás (Federal Deposit Insurance Corporation) felügyelete alá kerül, akkor az érintett pénzintézet vezetésének ott többet semmi keresnivalója nincs. Az elnök a Fehér Házban újságírók előtt tett nyilatkozatában a nagy bankok feletti felügyelet és szabályozás javítását is sürgette.

Vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke közös nyilatkozatot adott ki a félelmek csökkentésére, amelynek értelmében minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál, vagy a hétvégén szintén csődhelyzetbe jutott regionális bank, a Signature Banknál volt - írja az MTI.

Az intézkedés szerint minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás - áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell, Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is.

Az amerikai banki szabályozás szerint a betétbiztosítás csak a 250 ezer dollár alatti betétekre vonatkozik, ettől térnek el a mostani esetekben.

A betétbiztosítási szervezet (FDIC) adatai szerint az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

A pénzügyi hatóságok vezetőinek közös nyilatkozatából az is kiderült, hogy a bankok veszteségének ellensúlyozására 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot képeznek, ahogy ezt a koronavírus járvány idején is tették.