Húsz ország bezárja szénerőműveit 2030-ig

Hírek2017. nov 23.Növekedés.hu

Nagy-Britannia és Kanada vezetésével egy szövetséget hoztak létre, amelynek célkitűzése, hogy 13 éven belül beszüntetik a szénégetést. Újabb tagok csatlakozását is várják. A szövetséget, amely a Powering Past Coal Alliance névre hallgat, azon a bonni klímatárgyaláson hozták létre, amely a párizsi klímaegyezmény technikai részletét volt hivatott kidogozni. A szén ma még az összes szén-dioxid kibocsátás 40 százalékát adja, aminek az is az oka, hogy a szén égetésekor kizárólag széndioxid keletkezik, míg a szénhidrogének (kőolaj és földgáz) esetében a hidrogén égése is sok energiát szabadít fel, égésterméke viszont maga a víz. A főbb résztvevők az alapítókon kívül Kanada, Franciaország, Olaszország és az Európai Unió sok más tagállama, de részt vesz többek között Mexikó, Costa Rica, Angola, Fiji és a Marsall-szigetek is. A legnagyobbak, mint Amerika, Oroszország, Kína, India és Németország sajnos egyelőre kimaradnak, de kétségtelen, hogy közülük is többen komoly erőfeszítéseket tesznek a szénerőművek kiváltására. A szövetség célja, hogy tagjainak számát 50re bővítse a jövő évi lengyelországi katowicei ENSZ klímacsúcsig. Katowice Európa egyik legszennyezettebb városa, nem véletlenül tartják ott majd a rendezvényt. A szövetség egyébként nem csak a szén égetésének megszüntetését tűzte ki célul, hanem hogy olyan technológiákat is megosszanak a tagállamok, melyek segítik a széndioxid-kibocsátás csökkentését.

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.