Így gondoskodnak az elhunyt sztárok a családjukról

Hírek2019. jan. 19.Növekedés.hu

Egyre több pénzt fialnak örököseiknek az elhunyt sztárok, tavaly összesen 628 millió dollárt „kerestek” az egykori hírességek. A dobogó első helyét halála óta Michael Jackson foglalja el, de az Elvis-családnak sincs oka panaszra. Sőt, dúsgazdagok lettek az Einstein-utódok is.

A mára már csak az emlékekben élő világhírességek is busásan eltartják jogutódjaikat, örököseiket. Az elhunytak közül tízen összesen 628 millió dollárt „kerestek” egy év alatt, sőt mostanra megduplázódott a tavaly év végén mért 312 millió dolláros összbevétel is a Forbes szerint.

A toplista első helyét a 2009-ben gyógyszer-túladagolásban meghalt Michael Jackson foglalja el, akinek a tavalyi bevétele 400 millió dollár volt.
Ennek nagy része abból származott, hogy dalainak jogdíjait eladták az azóta már Sony-kézben lévő EMI Music Publishingnek. A mesés összeghez ugyanis ez nagymértékben hozzájárult. Az üzlet lényege az volt, hogy a Sony, még 2017-ben 750 millió dollárért (több mint 210 milliárd forintért) vásárolta meg Jackson részét a néhai sztár és a szórakoztatóipari cég közös vállalkozásából, ugyanis Jackson 50 százalékos részesedéssel rendelkezett a Sony-ATV Music Publishing zenei kiadóvállaltban. Ha mindez nem lenne elég, ehhez még hozzájön a vegasi Cirque du Soleil állandó Micael Jackson One show bevételéből a részesedés is, de a Mijac Music katalógus is szépen fial. Ezek után érthető, hogy halála óta lehetetlen letaszítani az első helyről.
A második helyen Elvis Presley található, örökösei 40 millió dollárral gazdagodtak az elmúlt esztendő során.
A rock and roll királyának egykori gracelandi lakóházával szemben – amely továbbra is zarándokhely busás jegyár bevétellel – tavaly 45 millió dolláros beruházás keretében épült egy szórakoztatóipari komplexum üzletekkel, kiállításokkal, amely idén már újabb dollármilliókat fialhat a családnak. Az 1977-ben elhunyt énekes lemezeiből továbbra is évi egymillió darabot értékesítenek. Mindennek köszönhetően jogutódjai összesen 40 millió dollárral gazdagodtak.
A harmadik legtöbb bevételt termelő a 2016-ban eltávozott Arnold Palmer golflegenda volt, akinek nevét limonádé és jeges tea is viseli, 35 millió dollárral gazdagította a családi kasszát.
Az egykori sportoló kivételes teljesítményével 1,4 milliárd dollárt „ütött” össze még életében, ám családja nem csak ebből és a termékekből, hanem a reklámbevételekből és a befektetésekből is részesül.
A 2000-ben meghalt képregény rajzoló Charles Schulz jogutódjai a Snoopy kitalálásának köszönhetően még most is évi 34 milliós bevételhez jutnak.
A mester portréfotóját ugyan csak néhány bennfentes tudná azonosítani, ám az általa megálmodott figurák annál közismertebbek. A rajzfilmekből film is készült, amely szintén szép summát hozott a családnak, tovább növelve a Schulz-örökösök bevételeit. Az is többletbevételt hoz, hogy néhány éve új gazdája van Snoopynak és barátainak: a Peanuts banda eddigi tulajdonosa egy 175 millió dolláros - 36 milliárd forintos - üzlet keretében adta el a híres képregény figurák jogdíját.
Bob Marley neve az egyik legerősebb márka: fejhallgatót, sőt még cannabist is eladnak vele. Ezekből a jutalékokból 23 millió dollár „csordogált” a családi kasszába.
A reggae ikonikus alakja 1981-ben távozott közülünk, ám emléke nem csorbul. A családi vagyon a Marley Beverage italgyártó cégnek, a House of Marley környezetbarát termékeket gyártó vállalatnak és az albumeladásoknak is köszönhető. 
Marilyn Monroe 1962-ben hunyt el, ám azóta is busás vagyon ütötte örököseinek markát, tavaly 14 millió dollárt fialt a díva „márkaneve”.
Ugyanis 2018-ban a Montblanc írószergyártó cég kötött szerződést a Monroe-hagyatékot kezelőkkel, miután kiadták az exkluzív vörös Marilyn tollsorozatot. Ennek köszönhetően került vissza a szexikon a toplistára, mivel pár évig „csak” néhány millió dollárt hozott a konyhára a neve.
Prince 2016-ban hunyt el, mégis megjelent azóta vagy négy lemeze. Ez 13 millió dollár pluszbevételt hozott a vagyonát kezelőknek.
Leghíresebb dalát (Purple Rain) dolgozták fel többféle kiadásban, bakeliten is lehet kapni, amely a nosztalgia miatt pazarul fogy. Ezen kívül vagyontárgyai és üzleti vállalkozásai egyetlen élő testvérére, húgára, Tyka Nelsonra és öt féltestvérére szállt. Ám a mai napig nem tudni pontosan, hogy a popsztár mekkora vagyont hagyott hátra, a hírességek pénzügyeire szakosodott honlap, a Celebrity Net Worth azonban 300 millió dollárra becsüli az örökség értékét.
Az immár 38 éve halott John Lennon nevével napjainkban is évi kétmillió albumot adnak el, ez pedig 12 milliót termelt többek között egykori társának és örökösének, Yoko Onónak is.
Lenon hajfürtje is aranyat ér: tízmillió forintért kelt egy árverésen, amelyből Ono is részesedett. A tíz centiméteres tincset akkor vágták le, amikor a Beatles néhai sztárja egy filmszerepre készült. Ez persze csepp a tengerben, hiszen nincs olyan félév, hogy ne árvereznének Beatles relikviákat. Például a Yesterday and Today című album híres borítójának egy lezárt példányáért közel 35 millió forintot adott egy fanatikus. De a karácsony is jó üzlet Ononak, illetve John Lenon fiának: milliónyian osztják meg az örökzöld dalt, az Imagine-t, amely több százezer dollárt hoz minden évben a konyhára. 
A néhai Muhammad Ali bokszoló neve és arca megjelent a Super Bowl tavalyi reklámjában. Ez 8 millió dollárt ért.
A három éve elhunyt sportoló az amerikai focidöntőt közvetítő Fox tévécsatornával és a TAG Heuer óramárkával kötött promóciós szerződéseknek köszönhetően először szerepelt a listán. Ám nem csak a szórakoztatóiparban dolgozó néhai sztárok termelnek haláluk után is dollármilliókat. Albert Einstein, a relativitáselmélet atyja 1955-ben 76 évesen hunyt el. Még halála után is 11 millió dolláros vagyonnal rendelkezik, miután a róla készült és mintázott fotókat, posztereket és ruhákat máig sokan vásárolják a világban.  Bettie Page amerikai modell 2008-ban, 85 éves korában hunyt el. A Playboy magazin egyik első Playmate-je vagyonának jelentős részét a fehérnemű és mennyasszonyi ruházati boltokból származó licenszdíjak teszik ki. Értékük több százmillió dollár, tavaly pár millió csordogált a családi kasszába. A szappanoperák királyának tartott Aaron Spelling halála után is gondoskodott családjáról. Olyan sikeres szériákon dolgozott, mint a Charlie angyalai, a Beverly Hills 90210 vagy a Hetedik mennyország. Hogy esetében a család még hosszú évekig komoly bevételekre számíthat, arra a Spelling Television nevű cég a garancia, amely a 130 millió dolláros vagyont kezeli. BGA