Interneten vásárol? Ezekre figyeljen!

Hírek2019. okt. 21.Növekedés.hu

Egy 2018-as összesítés szerint 5,4 millió magyar vásárolt rendszeresen webshopban. A felmérések azt mutatják, hogy a magyar lakosság nagy része már külföldről is bátrabban rendel. A Magyar Posta tapasztalatai szerint leginkább a Kínából érkező küldemények száma nőtt. A nemzetközi vásárlásoknál a szállítási idő több hét is lehet ezért érdemes akár már most októberben megrendelni a karácsonyi ajándékokat.

Még egy évtized se kellett ahhoz, hogy az e-kiskereskedelem szinte a nulláról indulva napjainkra nálunk is százmilliárdos üzletté váljon. A Magyar Posta már tavaly is 41 millió belföldi és nemzetközi árutartalmú küldeményt továbbított a címzetteknek. Számításuk szerint tíz év alatt ez a mennyiség akár meg is duplázódhat.

Pont azért, hogy az igényeket ki tudják szolgálni, a Magyar Postánál idén elindították a logisztikai infrastruktúra teljes átalakítását. A 3 éves programban ingatlanberuházásokkal, automatizálással és informatikai megoldások alkalmazásával építenek fel egy új, modern logisztikai rendszert. 

A logisztikai fejlesztés egyik célja, hogy a Posta rugalmasabban tudja kezelni az olyan csúcsidőszakokat, amelyet az év vége is jelent. Az online áruházaknál már októberben élénkül a forgalom, az igazi nagy roham pedig novembertől megindul, már nem várnak decemberig. Igaz, nem a lakosság gondoskodó hajlama miatt élénk a november, hanem azért, mert az online áruházak maguk pörgetik fel különféle a karácsonyi előtti időszakot. 

Mindenkinek számít az ár, de a garantált siker érdekében érdemes odafigyelni az online vásárlás néhány szabályára is.

A szállítási idő év végén hosszabb lehet 

Egyszerű matek: ha kétszer annyi a rendelés, és kétszer annyi az elszállítandó és kézbesítendő küldemény is, az értelemszerűen hatással van az időre. Az is tény, hogy minél messzebbről rendelünk, annál hosszabb a küldemény útja. Mindezeket figyelembe véve ilyenkor hosszabb szállítási idővel érdemes számolni. Egy Távol-Keletről rendelt termék szállítási ideje csúcsszezonban akár a 6-8 hetet is elérheti. Különösen akkor, ha ingyenes szállítást vettünk igénybe.

A megadott nyomkövetési azonosító nem mindig segít

Van, hogy a webáruház a szállítók technikai azonosítóját adja meg a csomag nyomon követéséhez, tévedés viszont az, hogy ezzel a küldemény aktuális státuszát lehet követni. A valódi nyomkövetéshez postai azonosító szükséges, ez 13 karakterből áll, általában két betű, 9 szám és a feladó ország 2 karakteres betűkódját tartalmazza.

A szállítási időre nincs ráhatása a Magyar Postának addig, amíg a termék nem érkezik meg Magyarországra

A megrendelt termék feladása és szállítása az e-kereskedő dolga, így tőle függ, meddig tart, amíg a Postához nem kerül a csomag. Nemzetközi rendeléseknél akár több társaság is részt vehet a szállításban. Előfordulhat, hogy a külföldi webshopban történő megrendelése és a termék Magyarországra érkezése között hetek telnek el. Erre az időszakra a Magyar Postának nincs ráhatása.

A személyes átvétel könnyebben illeszthető a mindennapokba, mint a házhozszállítás

Ha fontos, hogy a rendelésünket mielőbb át tudjuk venni, akkor a szállítási opciók közt érdemes a személyes átvételt választani. Ilyenkor egy kiválasztott átvételi ponton (Posták, MOL töltőállomás, COOP-üzlet, MédiaMarkt, stb.) vehetjük át a kiszemelt terméket. Előnye, hogy mi választjuk meg a helyszínt és nyitvatartási időben bármikor mehetünk a küldeményért, nem kell várni, míg a kézbesítő megérkezik.

A cím megadásánál legyünk pontosak

Alapvető a kézbesítési sikerességében, hogy pontos legyen a cím, se a futár, se a postás nem nyomozó. Ha munkahelyre kérjük a rendelést, akkor a saját nevünk mellett a cég nevét is adjuk meg és a telefonszámunkat is rögzítsük a sikeres kézbesítéshez. (X)