Irán retteg a legjobban saját, Izraelre mérendő csapásától

Elemzések2024. ápr. 12.F. P.

Szorongatott helyzetben van Irán: a népszerűtlen vezetés úgy érzi, népe visszavágást vár a damaszkuszi nagykövetséget ért csapásért. Ha viszont nem csak jelképeset üt, Izrael és az USA alig várja, hogy egy jó nagyot odasózzon neki.

Fel van adva a lecke Irán vezetőinek, konkrétan a teokrata állam fejének, Khamenei ajatollahnak: ő hozza meg a végső döntést nehéz ügyekben, és most júl tudja, hogy ha rossz döntést hoz, igencsak lában lövi magát, pontosabban országát.

A 45 éve fennálló Iszlám Köztársaság talán legsúlyosabb döntése előtt áll.

Meg kell felelni elégedetlen népének

Irán évtizedek alatt kiépített egy terrorista hálózatot a Közel-Keleten, amiről néha maga sem tudja, éppen ki ellen használja. Ennek tagjai a Hezbollah Libanonban, a Hamasz, amely most jócskán meg lett csonkítva, és azok a bizonyos húszik, akik fél Jement uralják. Mindegyik szervezetben az a közös, hogy Irán képzi ki őket, mégpedig a helyszínen dolgozó katonai szakembereivel. Most ezek közül sikerült néhány vezető személyt kiiktatnia Izraelnek egy sebészi pontosságú csapással, amit Irán damaszkuszi nagykövetségének egy kisebb épületére mért.

Rögtön felmerült, hogy Iránnak erre valami választ kell adnia, bár ez a fajta válaszolgatás kissé óvodás módszernek tűnik. Nem is lenne rá igazán szükség, hisz az Iszlám Köztársaság kezdettől proxy háborúban áll Izraellel: ennek része a Hezbollah és a Hamasz fenntartása is. Amiért mégis kényszert érezhet a legfelső vezető, az népe elégedetlensége: az ország régóta gazdasági válságban van, miközben a lakosságon belül a fiatalság, és azon belül is a lányok egyre kevésbé tűrik a középkori vallási törvényeket, mellyel korlátozzák őket.

Izrael visszaszerezte Biden feltétlen támogatását

Az ajatollah arra gondolhat, hogy a nagykövetséget ért csapást népe gyengeségnek tekinti, és

a háborúpártibb rétegek visszacsapást, erőfitogtatást követelnek.

Igen ám, de a háborúktól ugyancsak nem idegenkedő Netanyahu izraeli miniszterelnök, most, hogy a Hamasz nagy részét csak felszámolta Gázában, láthatóan alig várja, hogy Iránnak vagy proxyjainak egy jó nagyot odacsapjon. Ráadásul pár nap alatt ügyesen maga mögé állította Biden amerikai elnököt is, aki már kezdett mögüle kihátrálni a gázai lakosság szenvedése és a polgári áldozatok miatt.

Izrael pár nap alatt látványosan kivonult Gázából, kis erőket hagyva, akik könnyen elbánnak a szórványosan felbukkanó hamaszosokkal. Emellett megnyitotta a vízcsapokat, sőt, Gáza északi részén határátkelőt létesít, hogy maximális mennyiségben szállíthassanak élelmiszert és minden más szükséges ellátmányt a gázai lakosságnak. Erre Biden megnyugodhatott, sőt, adott esetben még arra is hivatkozhat, hogy ő szorította rá Izraelt a lépésekre és a humanitárius katasztrófa elkerülésére, cserébe beállhat mögé sziklaszilárd támogatóként arra az esetre, ha Irán túllőne a célon.

Opciók

Irán láthatóan annyira szívesen elkerülné most a "kötelező" válaszcsapást, hogy a Sky News szerint közölte: ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítélte volna a damaszkuszi akciót, akkor az már elég is lenne, nem kellene úgymond megbüntetnie az elkövetőket.

Ha Irán izraeli területet támad úgy, hogy áldozatok is vannak, Izrael akár úgy érezheti, végre van egy ok, hogy Irán atomprogramját megsemmisítse, bármivel is járjon ez. Másik lehetőség, hogy izraeli nagykövetséget támad, de ezt az adott ország, ahol elköveti, igen rossz néven veheti. Marad a közel-keleti régió, de ott megint kényes a helyzet, miután Irán nemrég érzékelte, hogy túl sok ellenséget szerzett magának, ezért megpróbált Szaúd-Arábiával kibékülni, és ezt most nem lenne célszerű veszélyeztetni. Megteheti még, amire 2018-ban már sort kerített: hogy Szíria területéről átlő néhány kisebb rakétát a nagyjából lakatlan Golan-fennsíkra, hatalmas csapásként bejelentve otthon.

A kígyó feje

Mindeközben a világ retteg egy igazi háborútól, de ha arra valóban sor kerülne, Iránnak esélye sem lenne elkerülni a megalázó vereséget, mégpedig igen gyorsan, amit Biden akár nagy eredményként is felmutathat az elnökválasztási kampányban. Bevonulni, demokráciát teremteni nem kell, amint azt Afganisztánban vagy Irakban próbálták: elég kiiktatni Irán katonai erejének nagy részét légi-, és rakétacsapásokkal.

Izrael egy korábbi amerikai nagykövete, Danny Ayalon már most azt javasolja, hogy vágják le a kígyó fejét, azaz mérjenek egy kiterjedt katonai csapást Teheránra, akkorát, ami megbénítja a perzsa állam vezetését. Lehet, hogy ezzel valójában csak üzent Iránnak, hogy mire számítson, ha túllő a célon.