Háború: Tűzfészekké válhat Irán a damaszkuszi merénylet után

Elemzések2024. ápr. 8.Eurázsia Központ

Irán damaszkuszi nagykövetsége, és a Gázában dolgozó segélymunkások elleni merényletek nemzetközi visszhangja vészjósló.

Az Egyesült Arab Emírségek vezetése határozottan elítélte Izraelt a World Central Kitchen személyzete elleni légicsapás miatt – áll az arab ország Külügyminisztériumának honlapján.

Hozzátették, hogy teljes mértékben felelősnek tartják Izraelt ezért a „veszélyes fejleményért”, és azonnali, független és átlátható vizsgálatot követeltek azok ellen, akik a nemzetközi humanitárius jog megsértésével követték el ezt a „borzalmas bűncselekményt”.

Az Egyesült Arab Emírségek Külügyminisztériuma mély sajnálatát fejezte ki az emberéletek miatt, és kinyilvánította őszinte részvétét az áldozatok családjainak.

A minisztérium hangsúlyozta az azonnali tűzszünet fontosságát a civilek, civil létesítmények és segélyszervezetek elleni támadások megállítása érdekében.

Jordánia külügyminisztere a napokban azt közölte, hogy a segélymunkások izraeli meggyilkolása a megszálló Izrael által elkövetett háborús bűnök egyike.A szaúdi külügyminisztérium kinyilvánította, hogy a Királyság határozottan elítéli a World Central Kitchen konvojának célba vételét a Gázai övezetben, és a támadást az izraeli megszállás bűneinek szisztematikus folytatásaként és a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősítette.

A minisztérium egyben őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak, megismételve, hogy Szaúd-Arábia határozottan elutasítja a missziók és segélyszervezetek, valamint azok dolgozói elleni támadásokat.A Királyság felszólította a nemzetközi közösséget, hogy játsszon szerepet e jogsértések megállításában, a fegyvertelen civilek és a humanitárius és segélyszervezetek dolgozóinak védelmében, valamint dolgozzon a humanitárius segélyek gyorsabb szállításán, hogy elkerüljék a gázai humanitárius válság súlyosbodását.

Az Öböl-menti Együttműködési Tanács (ÖET) főtitkára, Dzsászim Mohammed al-Budajvi határozottan elítélte és mélységes megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a World Central Kitchen szervezethez tartozó konvojt célba vették a Gázai övezetben.Kijelentette, hogy az incidens az izraeli megszállás által elkövetett bűncselekmények és jogsértések sorozatának nyilvánvaló folytatása, ami ellentétes a nemzetközi joggal és a humanitárius elvekkel.

Az ÖET nyilatkozata szerint al-Budajvi arra is felszólította a nemzetközi közösséget, hogy teljesítse szerepét a súlyos izraeli jogsértések felszámolásában, valamint az ártatlan civilek és a humanitárius és segélyszervezetek dolgozóinak védelmében a gázai válság további eszkalációjának elkerülése érdekében. Al-Budajvi őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki az áldozatok családjainak, mielőbbi felépülést kívánva a sérülteknek.

A Muszlim Világliga határozottan elítélte az „izraeli megszálló erők” támadását a World Central Kitchen segélykonvoja ellen a Gázai övezetben, és a nemzetközi és humanitárius törvények nyilvánvaló megsértésének minősítette azt.

A Muszlim Világliga főtitkára, Dr. Mohammed bin Abd al-Karím al-Ísza mély aggodalmának adott hangot a missziók és segélyszervezetek, valamint azok személyzete elleni támadások miatt.

Megismételte, hogy sürgősen véget kell vetni ezeknek a védtelen civilek és humanitárius dolgozók elleni kirívó jogsértéseknek. Al-Ísza sejk őszinte részvétét és együttérzését fejezte ki a támadásban érintett áldozatok hozzátartozóinak, egyúttal mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek.

A török vezetés legmélyebb részvétét fejezte ki a World Central Kitchen segélymunkásainak családjai számára, és elítéte ezt a brutális támadást. Fahrettin Altun török kommunikációs igazgató X-bejegyzésben azt írta, hogy ismét izraeli támadás miatt vesztették életüket nemzetközi segélyszervezetek dolgozói, akik épp megpróbálták enyhíteni a Gázai övezet lakóinak szenvedését.

Hozzátette, hogy „a súlyos emberi jogsértéseknek, amelyek mély nyomot hagytak kollektív emlékezetünkben, véget kell vetni. Továbbá elmondta, hogy a humanitárius segélyek Gázai övezetbe való eljuttatása – ahol az élelmiszert háborús fegyverként használják – sürgős a térséget fenyegető éhínség megelőzése érdekében.

A gázai humanitárius dolgozók munkája tükrözi az emberi lelkiismeret ellenálló képességét Izrael atrocitásaival szemben és mindig emlékezni fognak rájuk.

A World Central Chicken csapata, amelyet a Gázai övezetben az élelmiszersegélyek szétosztásának feladatával bíztak meg, egy nyugtalanító agresszió áldozata lett, amely azonnali globális elítélést követel

– írta Nászir Kanáni iráni külügyi szóvivő a közösségi médiában.

„Szívből jövő részvétét és megingathatatlan szolidaritását” fejezte ki a hét áldozat családjával, akik tragikusan vesztették életüket ebben a szörnyű támadásban. Kanáni hangsúlyozta, hogy az áldozatok között sokféle nemzetiség képviselteti magát, hangsúlyozva ennek a szörnyűségnek a messzemenő hatását.

Kanáni továbbá elmondta, hogy „ez a megdöbbentő incidens egy újabb emlékeztető a cionista rezsim könyörtelen napirendjére, amely az éhínség szításával előmozdításával, [valamint] az ártatlan civilek célzott meggyilkolásának megszervezésével próbálja állandósítani a szenvedést”.

Azt írta: „az, hogy a rezsim szándékosan támadja a nemzetközi segély- és humanitárius szervezeteket, [továbbá] az alulról szerveződő közösségi csoportokat, rámutat az alapvető humanitárius elvek és a nemzetközi jog érzéketlen figyelmen kívül hagyására.”

Közép-Ázsia

Közép-Ázsia országainak mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki, nyomtatott, valamint online formában megjelenő sajtója nem foglalkozott mélyen az Izrael által a damaszkuszi iráni nagykövetséget ért támadással sem pedig azzal a szintén Izrael által indított légicsapással, amely több külföldit a nemzetközi segélyszervezet tagját is megölte.

A hírek között természetesen szerepet kapott az esemény, azonban iráni vagy az orosz nyelvű sajtóorgánumokból átvett híreket közöltek.

A közép-ázsiai média a Közel-Keleten történő eseményekkel kapcsolatban általában nem foglalkozik. Természetesen figyelemmel kíséri az eseményeket, azonban azokat elsősorban a nagyhatalmak (Egyesült Államok, Kína, Oroszország) szempontjából elemzi és a híradásokban sokkal inkább koncentrál a regionális és belföldi eseményekre.

Az Izrael által indított katonai stratégiai akciókkal ellentétben például a kazah média figyelmét az ország mintegy hét régióját sújtó hatalmas árvizek miatti kitelepítésekkel kapcsolatos események és intézkedések foglalkoztatták.

Kirgizisztánban a viharos belpolitikai események állnak a hírek fókuszában azáltal, hogy Kirgizisztán elnöke aláírta a politikai kormányzati pozíciókról szóló rendeletet.

Összességében elmondható, hogy a közép-ázsiai média az Izrael által a damaszkuszi iráni nagykövetséget ért támadással sem pedig azzal a szintén Izrael által indított légicsapással, amely több nemzetközi segélyszervezetnél dolgozó állampolgár halálát is okozta.

Az elmúlt héten a regionális nyomtatott és online közép-ázsiai sajtó sokkal jobban fókuszált azokra a regionális eseményekre, ülésekre belpolitikai eseményekre és katasztrófákra, melyek a régió rövid és hosszútávú jövőjét szorosan érintik.

Kelet-Ázsia

Kína is csatlakozott ahhoz a számos országhoz, akik bírálják Izrael halálos áldozatokat követelő merényletét Szíriában, és a közel-keleti feszültség enyhítésére szólított fel. „Kína elítéli a támadást” – mondta Wang Wenbin, a külügyminisztérium szóvivője.

„A diplomáciai intézmények biztonsága nem sérülhet, és tiszteletben kell tartani Szíria szuverenitását, függetlenségét és területi integritását.” „A jelenlegi helyzet a Közel-Keleten viharos, és ellenzünk minden olyan lépést, amely a feszültség fokozódásához vezet” – tette hozzá a szóvivő.

Dél-Ázsia

A dél-ázsiai államok részéről a World Central Kitchen-t ért támadás nem váltott ki komolyabb reakciókat, viszont a damaszkuszi iráni követség elleni támadás ellen többen is felemelték szavukat.

Az indiai külügyi szóvivő Randhir Jaiswal úgy fogalmazott „India aggodalmát fejezi ki a Nyugat-Ázsiában fokozódó feszültségek miatt, amelyek további erőszakot és instabilitást gerjeszthetnek.

Sürgetjük az összes felet, hogy kerüljék az olyan lépéseket, amelyek ellentétesek a nemzetközi jog általánosan elfogadott elveivel és normáival.”

Pakisztán ennél keményebben reagált, hiszen amellett, hogy Mumtaz Zahra Baloch, a Külügyminisztérium szóvivője nyilatkozatában mély részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, valamint Irán népének és kormányának, elítélte Izrael műveletét, mondván

A támadás elfogadhatatlanul sérti Szíria szuverenitását, és aláássa annak stabilitását és biztonságát. Megsérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát.

Délkelet-Ázsia

Indonézia szintén csatlakozott azokhoz az államokhoz, akik elítélték az iráni követség elleni támadást. „Ez a támadás közvetlenül sérti a nemzetközi jogot és az ENSZ Alapokmányát” – közölte az indonéz külügyminisztérium. „Ez egy újabb veszélyes akció Izrael részéről, amely tovább fokozza a konfliktust a térségben, és csökkenti a tartós béke kilátásait” – fogalmazott a minisztérium.

Malajzia szintén elítélte a támadást, a külügyi szóvivő szerint „Irán damaszkuszi konzulátusa elleni szándékos támadás a nemzetközi normák és diplomáciai protokollok megsértése”. Ezért felszólította a feleket, hogy tartsák be a nemzetközi jogot.

A World Central Kitchen elleni akciót követően Halimah Yacob volt szingapúri elnök április 3-án Facebook-bejegyzésben közölte, hogy a segélymunkások halála „tragikus”. Megjegyezte, hogy nem ez volt az első eset, hogy segélymunkások életüket vesztették. Az Egyesült Államok által finanszírozott Aid Worker Security Database (segélymunkások biztonsági adatbázisa) szerint, 2023 októbere óta több mint 196 segélymunkás vesztette életét Gázában.

Észak-Ázsia

Oroszország számára Irán stratégiai partner, így várható volt, hogy az iráni követséget ért csapást elítéli. A damaszkuszi csapás kapcsán Moszkva az Egyesült Államokat és Nagy-Britanniát is kritikával illette: Oroszország állandó ENSZ-képviselő helyettese, Dmitrij Poljanszkij a Telegram csatornáján közzétett bejegyzésében kifogásolta, hogy az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nem ítélték el Izrael támadását Irán damaszkuszi nagykövetsége ellen.

A teheráni orosz követéség pedig közleményben reagált az izraeli támadásra: 

Ez a lépés nemcsak a nemzetközi jog valamennyi alapelvének kirívó megsértése, beleértve a bécsi egyezményeket is, amelyek garantálják a diplomáciai és konzuli létesítmények sérthetetlenségét, hanem további eszkalációt is kiválthat a Közel-Keleten

– áll a nagykövetség a telegrammon közzétett közleményében. Moszkva kezdeményezte az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését április 2-ról 3-ra virradó éjszaka.

A találkozó előtt az orosz állandó képviselet egy dokumentumot osztott ki a testület többi tagjának, amelyben elítélték az iráni konzulátus elleni támadást.

A szerzők: Klemensits Péter, Seremet Sándor, Tárik Meszár, Veres Szabolcs, Zoltai Alexandra az Eurázsia Központ elemzői