Írja be a nevét a keresőbe és megtudja, hogy a felmenői közül ki esett el az I. világháborúban

Hírek2020. szept. 18.D.J.

Több mint másfél millió magyar katona adatai között lehet böngészni a Hadtörténeti Intézet és Múzeum oldalán.

Öt óráig feküdtem segítség nélkül a harcmezőn, míg a zászlóalj egészségügyi járőre rám akadt. Kihámoznak a földből. Teljes eszméletlen vagyok, azt hiszik, hogy meghaltam, elszedik pénztárcámat, revolveremet, órámat s ott hagynak a csatatéren. Talán az esti hideg, vagy az egészségügyi katonák „kezelése” folytán, estefelé magamhoz tértem, s segélykérésemre a közelemben dolgozó másik egészségügyi járőr hordágyra rak és elvisz az ezred segélyhelyére. Itt orvosaink rövidesen megállapítják, hogy gránáttól belső nyomást, bélzúzódást kaptam.

A naplójában így emlékezett vissza az első világháború egyik mozzanatára Szombathely alszámvevője Horváth Lajos. Ő és még három millió magyar társa 1914 és 1918 között a világégés idején a földi poklot élte át. Az olasz fronton Isonzó mellett például több mint százezer magyar katona halt meg úgy hogy a harcok végig pár talpalatnyi földért folytak.

Ám mint minden tragédia lassan ez is beleszürkült a történelem lapjaiba. A személyes történeteket itt-ott néhány családnál megőrizte a szájhagyomány, de a köztudatban már csak néhány évszám és a világháború vázlatos története tudott rögzülni.

katona hőseink militaria hu IV. Károly magyar király látogatása a dél-keleti fronton (Forrás: Fortepan)

Most viszont kicsit személyesebbé válhat ez a több mint 100 éves tragédia.

Ha kíváncsi rá utána járhat, hogy a saját, vagy az ismerősök felmenői között ki került be az I. világháború hősei közé. Több támogató segítségével a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum a katonahoseink.militaria.hu cím alatt ugyanis egy olyan szabadon kereshető adatbázist hozott tető alá, ahol megtalálható az elesett, a sebesült és a hadifogságba esett magyar katonák névsora. A szájton a legtöbb embernél a rendfokozat, a születési hely és évszám, illetve a csapattest neve is fel van tüntetve. A háborúban elesetteknél pedig néhol a halál időpontja és a temetés helye is megtalálható.

Bármilyen névre vagy településre keresünk is rá azt látni fogjuk, hogy a halottak közt szinte alig van olyan, aki ne huszonéves lenne.

A portálon összesen bő másfél millió magyar katona adatai között lehet böngészni. Mintegy 703 ezer haláleset, 528 ezer sebesülés és 341 ezer hadifogságra jutás van dokumentálva az oldalon. Egészen egyedülálló projektről van szó. Az adatbázis összeállítása több mint nyolc évig tartott.

katona hőseink militaria

A budapesti Ferenc József gyalogsági laktanya 1916-ban (Forrás: Fortepan)