Ismét növekedést jelez az áprilisi beszerzésimenedzser-index

Hírek2021. máj. 3.MTI

A beszerzésimenedzser-index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 50,8 pont volt, ami nagyobb a márciusi 48,8-nál, de a hetedik legalacsonyabb áprilisi érték 1995 óta - közölte hétfőn a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A válaszadók - két hónapos szűkülő trendet megszakítva - az előző hónaphoz képest kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

A bővülés üteme nem erős, és a BMI-t alkotó részindexek továbbra is vegyes képet mutatnak. (A BMI 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, az alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.)

A foglalkoztatottságindex értéke egy hónap bővülés után ismét 50,0 pont alá került áprilisban.

A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradt, amivel második hónapja a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta tizenháromszor volt magasabb az index értéke áprilisban.

Az új rendelések indexe emelkedett, és 50,0 pont fölött azt jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva.

A mostani érték átlag felettinek tekinthető 1995 óta, eddig ötször mért magasabb áprilisi értéket az MLBKT.

Az áprilisi szállítási átfutási idő hosszabb lett márciushoz képest, de az ütem némileg enyhült. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei a legalacsonyabb. A vásárolt készletek indexe egy havi bővülés után ismét enyhén szűkült. A beszerzési mennyiség indexe növekedett márciusi értékéhez képest, és két hónap szűkülés után újra 50,0 pont fölé került. A bővülés üteme ugyanakkor enyhe - közölte a társaság.

A beszerzési árak indexe magasabb lett, és 50,0 pont felett további árnövekedést jelez. Ezzel

a beszerzési árak a szezonális kiigazításnak köszönhetően kilencedik hónapja lesznek magasabbak.

A késztermékkészletek szintje áprilisban alacsonyabb lett az előző hónaphoz képest, és szűkülésre utal, aminek üteme még enyhe.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent márciushoz képest, és 50,0 pont alá került. Az exportindexben hasonló folyamat látszik. Az index értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, amivel az export mennyiségének szerényebb növekedését jelzi.