Warren Buffett vállalata rekordprofitot hozott össze idén az első negyedévben

Pénzügy2021. máj. 3.MTI
A rovat támogatója:

A Berkshire Hathaway amerikai holdingtársaság 11,7 milliárd dolláros profittal zárta az idei első negyedévet az egy évvel korábbi hatalmas, 49,7 milliárd dollár veszteség után, amit a pandémia miatt zuhanó részvényárak okoztak.

A világon az egyik legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatának részvényarányos eredménye 7 ezer 638 dollár lett a tavalyi első negyedévi 30 ezer 653 dollár mínusz után.

A Berkshire azt közölte, hogy részvényeladásai 3,9 milliárd dollár értékben felülmúlták a részvényvásárlást a negyedévben, és hogy továbbra is mintegy 151 milliárd dollár értékben tart Apple és Bank of America részvényeket.

A cég folytatta részvényvisszavásárlási programját, erre a célra 6,6 milliárd dollárt költött az első negyedévben, tavaly pedig 24,7 milliárd dollárt.

A Berkshire Hathaway tavalyi adózott eredménye rekordszintre, 81,42 milliárd dollárra emelkedett az egy évvel korábbi 4,021 milliárd dollárról. A holdingtársaság aktíváinak értéke a múlt év végén 817,729 milliárd dollár volt az egy évvel korábbi 707,794 milliárd dollár után.

A 90 éves főrészvényes, elnök-vezérigazgató Warren Buffett nevével fémjelzett társaságnak különféle területen működő, több mint 90 vállalatban van többségi vagy kisebbségi részesedése a biztosítástól a szállításig, a közművektől az energiatermelésen át a feldolgozóiparig, a pénzügyi és más szolgáltatásoktól a kiskereskedelemig.

Warren Buffett magánvagyona 103,7 milliárd dollár, ezzel a világ hatodik leggazdagabb embere a Forbes összeállítása szerint.