Itt tevékenykedik a legtöbb külföldi cég Magyarországon

Hírek2018. szept 29.Növekedés.hu

Kevesebb külföldi cég működött tavaly Magyarországon, mint korábban; kedvező viszont, hogy a csökkenés mértéke lassul, a meglévők súlya pedig igen jelentős a nemzetgazdaságban. A legtöbb külföldi vállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik, német vagy osztrák tulajdonú. A magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország az élvonalban, a 16. helyen áll. Az elmúlt egy évben abszolút értékben és arányaiban is csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe. Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező társaság vesz részt a magyarországi gazdasági folyamatokban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint volt 2011-ben – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató felmérésében. Önmagában a csökkenés nem olyan rendkívüli, hiszen hasonló átrendeződés a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető. Ellenben az arányok jelentős eltolódásra utalnak.

A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió, illetve az egymilliárd forint feletti árbevételű szegmensekben.
A 100 millió forint feletti ágazatban 14,3 százalék a legalább egy külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami három százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az egymilliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami csaknem 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbihoz képest.
Ami a külföldi tulajdonú társaságok listáját illeti, annak első két helyén Németország és Ausztria áll, de mind a két ország esetében folyamatos a visszaesés. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el.
Ám a korábbi tapasztalatok alapján sok ukrán vállalkozást nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat hazánkhoz, illetve magához Ukrajnához.  Az ide kapcsolódó vállalkozások sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében adta el külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van a gazdaság fehérítése miatt, legalábbis egyéves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma. Ami a többi, hozzánk települt országot illeti, a top 20 között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegűek, mint Ciprus vagy a Seychelle-szigetek, de ezen érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.
Összesen 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik Magyarországon. Ebből 12 ezer kereskedelemmel, 7400 pedig ingatlanügylettel foglalkozik. A harmadik helyen a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozók - jellemzően tanácsadók – vannak, 4500-es cégszámmal.
Az viszont igen kedvező, hogy a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország az élvonalban, a 16. helyen áll a világon. Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára, nálunk található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken. Így annak ellenére, hogy kevesebb külföldi tulajdonú cég jött az utóbbi időben hazánkba, Magyarország világszerte még így is a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint.
Mindez úgy jött létre, hogy tavaly 121 külföldi befektető által végrehajtott beruházás valósult meg Magyarországon összesen 17 500 munkahelyet teremtve, ami az évente készülő felmérés 2002-es indulása óta a legmagasabb érték.
Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke (FDI) által teremtett 5500 új munkahellyel. A visegrádi országok között ebben a rangsorban Budapest az első helyen van. Idén az első félévben 46 sikeres, összesen több mint 2 milliárd euró értékű befektetési tárgyalást folytatott a Nemzetközi Befektetési Ügynökség (HIPA). A szervezet történetében ez eddig a legmagasabb egy félévre jutó összeg a BMW-gyár nagy hatása miatt. Januártól júniusig összesen hétezer új munkahelyről hoztak döntést a HIPÁ-val tárgyaló külföldi befektetők. BGA

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.