Itt tevékenykedik a legtöbb külföldi cég Magyarországon

Hírek2018. szept. 29.Növekedés.hu

Kevesebb külföldi cég működött tavaly Magyarországon, mint korábban; kedvező viszont, hogy a csökkenés mértéke lassul, a meglévők súlya pedig igen jelentős a nemzetgazdaságban. A legtöbb külföldi vállalkozás a kereskedelemben tevékenykedik, német vagy osztrák tulajdonú. A magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország az élvonalban, a 16. helyen áll. Az elmúlt egy évben abszolút értékben és arányaiban is csökkent a külföldi cégek száma hazánkban. A csökkenés lassul, de jól illeszkedik az elmúlt 6-7 év trendjébe. Jelenleg 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező társaság vesz részt a magyarországi gazdasági folyamatokban, ami 6 ezerrel kevesebb, mint volt 2011-ben – olvasható az Opten céginformációs szolgáltató felmérésében. Önmagában a csökkenés nem olyan rendkívüli, hiszen hasonló átrendeződés a tisztán hazai érdekeltségű cégek között is megfigyelhető. Ellenben az arányok jelentős eltolódásra utalnak.

A nemzetközi érdekeltségű cégek aránya fokozatosan csökken, és ez különösen igaz a 100 millió, illetve az egymilliárd forint feletti árbevételű szegmensekben.
A 100 millió forint feletti ágazatban 14,3 százalék a legalább egy külföldi tulajdonossal rendelkező cégek aránya, ami három százalékpontos visszaesés a 2011-es értékhez képest. Az egymilliárd forint feletti éves árbevételű cégeknél az arány 35,1 százalék, ami csaknem 5 százalékpontos visszaesés a hat évvel korábbihoz képest.
Ami a külföldi tulajdonú társaságok listáját illeti, annak első két helyén Németország és Ausztria áll, de mind a két ország esetében folyamatos a visszaesés. A harmadik helyet Ukrajna foglalja el.
Ám a korábbi tapasztalatok alapján sok ukrán vállalkozást nem a valódi gazdasági érdek köti a vállalkozásokat hazánkhoz, illetve magához Ukrajnához.  Az ide kapcsolódó vállalkozások sok esetben már felszámolás alatt vannak és korábbi hazai tulajdonosuk a felelősség alóli kibújás reményében adta el külföldre cégét, nem feltétlen teljesen legális módon. Ez a gyakorlat szerencsére valamelyest visszaszorulóban van a gazdaság fehérítése miatt, legalábbis egyéves távlatban már csökkenőben van az ukrán tulajdonossal rendelkező cégek száma. Ami a többi, hozzánk települt országot illeti, a top 20 között még mindig megtalálhatók olyan offshore jellegűek, mint Ciprus vagy a Seychelle-szigetek, de ezen érdekeltségek is visszaszorulóban vannak.
Összesen 43 ezer külföldi tulajdonossal rendelkező cég működik Magyarországon. Ebből 12 ezer kereskedelemmel, 7400 pedig ingatlanügylettel foglalkozik. A harmadik helyen a szakmai és tudományos tevékenységgel foglalkozók - jellemzően tanácsadók – vannak, 4500-es cégszámmal.
Az viszont igen kedvező, hogy a magas hozzáadott értékű külföldi befektetések rangsorában Magyarország az élvonalban, a 16. helyen áll a világon. Az országot a gazdasági környezet teszi vonzóvá a befektetők számára, nálunk található Európán belül az egyik legalacsonyabb személyi jövedelemadó, a legalacsonyabb társasági adó és a szociális hozzájárulási adó is folyamatosan csökken. Így annak ellenére, hogy kevesebb külföldi tulajdonú cég jött az utóbbi időben hazánkba, Magyarország világszerte még így is a hetedik legkedveltebb befektetési célpont az IBM Global Location Trends legújabb, 2017-es adatokat tartalmazó jelentése szerint.
Mindez úgy jött létre, hogy tavaly 121 külföldi befektető által végrehajtott beruházás valósult meg Magyarországon összesen 17 500 munkahelyet teremtve, ami az évente készülő felmérés 2002-es indulása óta a legmagasabb érték.
Budapest a hatodik lett 2017-ben a külföldi működőtőke (FDI) által teremtett 5500 új munkahellyel. A visegrádi országok között ebben a rangsorban Budapest az első helyen van. Idén az első félévben 46 sikeres, összesen több mint 2 milliárd euró értékű befektetési tárgyalást folytatott a Nemzetközi Befektetési Ügynökség (HIPA). A szervezet történetében ez eddig a legmagasabb egy félévre jutó összeg a BMW-gyár nagy hatása miatt. Januártól júniusig összesen hétezer új munkahelyről hoztak döntést a HIPÁ-val tárgyaló külföldi befektetők. BGA