Itt van a gyönyörű 50 000 forintos emlékérme

Hírek2019. jan. 18.Növekedés.hu

50 ezer és 2000 forint névértékben új érméket bocsát ki Szent Piroskáról limitált darabszámban a jegybank. Az Árpád-házi magyar szentek sorozat második tagjaként az Árpád-házi Szent Piroska kétdukátos aranypénz és a színesfém változata mától vásárolható a Magyar Pénzverő Zrt.-nél.

A Magyar Nemzeti Bank Szent Piroska tiszteletére 50 000 Ft névértékű arany és 2000 Ft névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki, amelyek

az Árpád-házi magyar szenteket bemutató gyűjtői sorozat második tagjaként, a 2017-ben megjelent Szent Margit emlékérmét követik.

Az emlékpénzeket Király Fanni ötvösművész tervezte. Szent Piroska (1088–1134) az Árpád-ház ma kevésbé ismert szentjei közé tartozik. A nyugati és a keleti egyházban egyaránt szentként tisztelik.

Szent László király lányát gyámja, Könyves Kálmán adta férjhez 1104-ben Komnenosz Jánoshoz, Alexiosz bizánci császár fiához.

A házasság a Komnenoszok politikai céljait szolgálta, a hatalmát kiépítő dinasztia új szövetségek kötésével törekedett birodalma megerősítésére. Piroska Bizáncban az Eiréné (jelentése: béke, békesség) nevet kapta.

A házasságból összesen nyolc gyermek született, akik közül Mánuel a 12. század közepén a magyar történelmet is meghatározó uralkodó lett.

Császárnéként Piroska nem vett közvetlenül részt a politikában, bár a Kálmán politikáját ellenző és Bizáncban menedéket kereső magyarokat lehetőségei szerint támogatta, rendszeresen fogadott Magyarországról érkező küldötteket, szentföldi zarándokokat,

többször közvetített a Magyar Királyság és a Bizánci Birodalom között.

Aktívan tevékenykedett a szociális ügyekben: a szegényeket, betegeket támogatta, az egészségügyi ellátást igyekezett számukra is megszervezni. 1118-ban megalapította a Pantokrátor-kolostort, amely az akkori világ legnagyobb kolostoraként épült. Kezdettől tartozott hozzá egy ötven ágyas karitatív kórház is, mely a későbbi arab és európai kórházak építésekor mintául szolgált. Az építkezést Piroska halála után férje, János császár fejezte be. A kolostor, amely a császári család temetkező helye is volt, a több százezer lakosú Konstantinápoly (ma Isztambul) egyik legfontosabb vallási és szociális intézménye lett. A keleti egyházban halálának napján, augusztus 13-án ünneplik,

hiteles ábrázolását a Hagia Sophia eredeti mozaikja őrzi.

Az érme előoldalának központi motívumaként a Szent által alapított, konstantinápolyi Pantokrátor kolostor jelenik meg. Az érme hátlapján Szent Piroska félalakos ábrázolása látható, kezében a kolostor alapító okiratával. Az érmeoldalt az isztambuli Hagia Sophia-ban található mozaik ihlette, melyet Szent Piroska egyetlen hiteles ábrázolásaként tartunk számon. Szent Piroska alakja mellett a bal oldalon a Szent magyar neve (Szent Piroska), illetve születési és halálozási évszáma (1088-1134), jobb oldalon bizánci császárnőként viselt neve (Eiréné) olvasható, görög betűkkel írva.  Az érmék technikai adatai:

  • Névérték: 50 000 forint, 2000 forint
  • Anyag és finomság: Au.986 Cu75Ni4Zn21
  • Összsúly: 6,982 g 4,2 g
  • Átmérő: 22 mm
  • Verhető mennyiség: 2000 db, illetve 5000 db
  • Perem: sima
  • Kibocsátás napja: 2019. január 18.