Izraeli háború: a Hamász a végnapjait élheti - sorra végeznek a vezetőikkel

Hírek2023. okt. 17.D.J./MTI

Ez történt az izraeli háború tizedik napján:

- Az izraeli hadsereg szóvivőinek közlése szerint az éjszaka folyamán légitámadásban meghalt a Hamász újabb fontos vezetője. Közzétették az iszlamista szervezet azon hat, magas rangú vezetőjének a listáját, akiket az izraeli hadsereg és a Sin Bet belbiztonsági szolgálat a háború kezdete óta megölt. Köztük van a Hamász déli körzetének biztonsági parancsnoka, kommandós egységük parancsnoka, és a Hamász légi hadviselésének irányítója is.

Az izraeli katonai szóvivő közölte, hogy a katonai mellett politikai vezetőkkel is végeztek.

Mások között megölték az október 7-i támadás két parancsnokát, valamint Dzsavad Abu Samalát, a Hamász gazdasági miniszterét és Zakaria Abu Mamar nemzetközi kapcsolatokért felelős minisztert.

- Joe Biden szerdán Izraelbe látogat - közölte a Közel-Keleten tartózkodó Antony Blinken külügyminiszter washingtoni idő szerint hétfő késő este.

- A Hamász "6000 izraeli börtönben lévő férfi és női fogoly" szabadon bocsátását követelte az október 7-i támadások során ejtett túszokért cserébe.

A szervezet hétfőn közzétett egy videót, amelyen a múlt heti támadás során elfogott egyik fogoly nyilatkozata látható. A felvételen a nő, akinek sérült karját egy ismeretlen egészségügyi dolgozó kezeli, azt kéri, hogy minél hamarabb adják vissza a családjának.

- Irán hétfőn figyelmeztetett egy lehetséges "megelőző akcióra" Izrael ellen "az elkövetkező órákban", mivel Izrael szárazföldi offenzívára készül a Gázai övezetben.

- Legalább 2808 palesztin meghalt és 10 850 megsebesült azóta, hogy Izrael támadásokat indított a Gázai övezet ellen - közölte hétfőn a gázai egészségügyi minisztérium.

- Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetett, hogy Gáza közelgő közegészségügyi válsággal néz szembe, mivel a palesztin enklávé "kifogyóban van a vízből".

- A palesztin-izraeli konfliktus kiéleződéséről tárgyalt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnök Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel - közölte hétfő éjjel a Kreml sajtószolgálata. A moszkvai tájékoztatás szerint a megbeszélés középpontjában a palesztin-izraeli konfliktus "hirtelen eszkalálódása miatt kialakult válsághelyzet állt". 

- Az Európai Unió fokozza a palesztin népnek nyújtott sürgősségi támogatását, melynek keretében humanitárius légihidat létesít Gáza megsegítésére - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn. A brüsszeli közlemény kiemelte: a Hamász iszlamista terrorszervezet által Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadás és az azt követő események katasztrofális humanitárius helyzetet okoztak a gázai lakosság számára,

az EU ezért növeli a palesztin népnek nyújtott sürgősségi segítséget.

- Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának - közölte hétfőn Rishi Sunak. A brit miniszterelnök kijelentette azt is, hogy meg kell vizsgálni a kétállami megoldásra alapuló rendezési koncepció újjáélesztésének lehetőségeit.

- A francia kormány fel kívánja gyorsítani 193 olyan radikális iszlamista külföldi állampolgár kiutasítását, akinek nincs érvényes tartózkodási engedélye Franciaországban - jelentette be Gérald Darmanin belügyminiszter, aki hétfőn azt is közölte, hogy a Hamász iszlamista palesztin szervezet október 7-én Izrael ellen elkövetett támadása óta

102 embert állítottak elő antiszemita cselekmény miatt, vagy mert éltette az Izrael elleni terrortámadást.

- Az izraeli légierő hétfőre virradóra ismét intenzíven bombázta a Gázai-övezetben a területet uraló és Izraelt megtámadó Hamász iszlamista terrorszervezet katonai létesítményeit, közben pedig folytatódott a gázai civilek menekülése a várható izraeli szárazföldi hadművelet elől az övezet déli részébe - jelentette a helyi média.

- Izrael kitelepíti a lakosokat a libanoni határ menti két kilométeres sávban lévő 28 településről - jelentette be hétfőn az izraeli hadsereg és a védelmi minisztérium.