Több brit is meghalt az Izrael elleni támadásban

Hírek2023. okt. 16.MTI, Kertész Róbert, London

Legalább hat brit halálos áldozata van a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásának - közölte hétfőn Rishi Sunak. A brit miniszterelnök kijelentette azt is, hogy meg kell vizsgálni a kétállami megoldásra alapuló rendezési koncepció újjáélesztésének lehetőségeit.

Sunak, aki a londoni alsóházban tájékoztatta a képviselőket a terrortámadás utáni helyzetről, elmondta: a brit kormány adatai szerint további tíz brit állampolgár eltűnt, és félő, hogy közülük többen szintén életüket vesztették.A brit kormányfő szerint a Hamász támadását "nevén kell nevezni", és ki kell mondani, hogy a szervezet pogromot hajtott végre Izraelben.

Rishi Sunak elmondta: a kormány az Izraelből távozni kívánó britek számára eddig nyolc repülőjáratot szervezett, amelyek több mint ötszáz embert szállítottak el, és még hétfőn is több ilyen különjárat indult útnak.

London mindemellett a Gázában és a Ciszjordániában tartózkodó britek szárazföldi evakuálásának lehetőségéről is tárgyal a szomszédos országokkal.

Sunak elmondta azt is, hogy ennek érdekében beszélt Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, szorgalmazva a Gázából Egyiptomba vezető, jelenleg lezárt rafahi határátkelő megnyitását a távozni kívánó civilek számára.

A kormány Egyiptomba telepített egy brit határrendészeti egységet, amely készen áll a brit állampolgárok megsegítésére, amint távozhatnak Gázából

- mondta hétfői parlamenti tájékoztatójában a brit miniszterelnök.

Leszögezte: a kormány kiáll a brit zsidó közösség mellett, és mélységesen elítéli, hogy a Hamász izraeli támadása óta megnövekedett az antiszemita atrocitások száma Nagy-Britanniában.

A Scotland Yard minapi beszámolója szerint a szeptember 29. és október 12. közötti időszakban - amelybe beleesik az Izrael ellen október 7-én indított terrortámadás időpontja - 105 bejelentés érkezett antiszemita incidensekről, és további 75 olyan antiszemita indíttatású agresszió jutott a hatóságok tudomására, amelyek már bűncselekménynek számítanak.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a tavalyi azonos időszakban 14, illetve 12 ilyen jellegű incidens és bűncselekmény történt Nagy-Britanniában.

Hétfői alsóházi felszólalásában Rishi Sunak elmondta: a kormány 3 millió font (1,34 milliárd forint) pótlólagos támogatást folyósít a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult, adományokból működő civil biztonsági szervezet, a Community Security Trust (CST) számára.

A brit kormányfő hangsúlyozta: Izraelnek elvitathatatlan joga, hogy megvédje magát. Felszólította ugyanakkor Izraelt arra, hogy a Hamász elleni katonai fellépés során minden lehetséges óvintézkedést tegyen meg a palesztin civil lakosság védelme érdekében.

Sunak bejelentette azt is, hogy brit kormány tízmillió fonttal (csaknem 4,5 milliárd forinttal) megtoldja a palesztinoknak erre az évre eredetileg előirányzott 27 millió fontos humanitárius támogatást.

A brit miniszterelnök felszólította Egyiptomot és Izraelt arra, hogy tegyék lehetővé segélyszállítmányok bejuttatását a Gázai övezetbe.