Izraeli konfliktus: Levadászták a Hamász egyik vezetőjét, de rengeteg a civil áldozat

Hírek2023. nov. 1.Sz.A./MTI

Gáza melletti menekülttábort ért katonai támadás tegnap, palesztin források szerint több százan vesztették életüket, köztük gyermekek és asszonyok.

Izraeli források szerint a Hamász alagútrendszerét támadták, melynek során Ibrahim Biari, a terrorszervezet egyik vezetője is meghalt, aki feltételezhetően részt vett az október 7-i, Izrael elleni támadásban és túszejtésben. 

Az AFP hírügynökség jelentése szerint 47 holttestet vittek ki a támadás helyszínéről, de ennél több lehet az áldozatok száma.

Szaúd-Arábia és Egyiptom is tiltakozott a menekülttábor elleni izraeli katonai akció miatt, mert sok ártatlan civil is életét vesztette az akció során.

Izrael eddig 11 ezer terrorista célpont ellen intézett támadást - jelentette be az izraeli hadsereg (IDF) - számol be a The Guardian napi haditudósítása.

A Gázai övezetben megint megszűnt az internet szolgáltatás, közölte a Paltel, a helyi telefonszolgáltató. Korábban már megszakadt pár napra a telefon és internet-szolgáltatás a múlt héten, amikor izraeli erők benyomultak a Gázai övezetbe.

Humanitárius szervezetek sürgették a szolgáltatás visszaállítását, mert súlyosan nehezíti a mukájukat, hogy nincs sem telefon, sem internetkapcsolat.

Az amerikaiak elleni terrortámadás veszélye teljesen másra szintre került a Közel-Keleten kirobban konfliktus miatt - jelentette ki a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója kedden a Kongresszus előtti meghallgatásán.

Christopher Wray a Szenátus belbiztonsági bizottságának ülésén úgy fogalmazott, hogy a "terrorizmus fenyegetése 2023-as év egészében magas volt, de a Közel-Keleten zajló háború egy amerikaiak ellen az Egyesült Államokban elkövetett támadás veszélyét teljesen más szintre emelte".

Az igazgató a legközvetlenebb veszélynek azt nevezte, hogy egyes személyek, vagy kisebb csoportok "ihletet" kapnak az események nyomán amerikaiak ellen végrehajtott támadáshoz, "ide értve belföldi erőszakos szélsőségeseket, akik külföldi terrorszervezetektől merítve a példát muszlimokat és zsidókat egyaránt célba vehetnek".

Szintén kedden a Fehér Ház kommunikációs koordinátora sajtótájékoztatón vitatta, hogy az izraeli hadsereg népirtásért lenne felelős. John Kirby elismerte, hogy az izraeli támadásoknak vannak civil áldozatai, de hozzátette, hogy "ártatlanok meggyilkolása nem célja az izraeli katonaságnak".

Egyben "teljes tragédiának" nevezte az Gázai övezetben fekvő menekülttábort ért támadást, és azt ígérte, hogy az Egyesült Államok mindent elkövet annak érdekében, hogy az izraeli hatóságok figyelmét felhívja az emberi élet tiszteletének fontosságára, és a civil áldozatok számának korlátozására.

Megjegyezte azt is, hogy az izraeliek azt a Hamászt és annak vezetőit veszik célba, amely barbári módon támadta meg országukat október 7-én.

A menekülttábort ért találattal kapcsolatban a Pat Rycer, a Pentagon szóvivője úgy fogalmazott, hogy a "Hamásszal ellentétben, az izraeli hadsereg akarattal nem vesz célba civileket".