Japán zöld aranya - egyedülálló teaház nyílt Budapesten

Hírek2021. júl. 14.Dajkó Ferenc Dániel

Egész Közép-Európában nincs hasonló vendéglátóegység. A járvány közepén nyitott a Matcha Tsuki cukrászda és teaház, azonban már most új hellyel bővítettek. Egyenesen a Fuji-ról hozzák a minőségi matcha teát, amiből még süteményt és cappuccinót is készítenek. Az Alleeban, az új Matcha Tsuki megnyitóján jártunk, ahol egy japán teaszertartáson is részt vehettünk - fotógaléria a cikk végén.

Itthon talán még kevésbé ismert, de a Távol-Keleten már évezredes múltra tekint vissza a matcha tea kultusza, sőt már a tőlünk nyugatra eső világot is meghódította ez az élénkzöld színű különleges és értékes teaféleség.

Egész Közép-Európában egyedülálló

Szórványosan itthon is találkozhattunk már vele, nagyobb kávézóláncok is jelentek már meg matchás itallal, cukrászdákban is fel-fel tűnnek matchás sütemények, azonban komplex teljes egészében a matchára épülő termékpalettával, kifejezetten csak a matchára koncentráló vendéglátó egységgel eddig egyedül a Matcha Tsuki jelent meg a hazai piacon. Sőt, nem csak a hazai piacon, hanem egész Közép-Európában is, ugyanis a régióban még Prágában és Bécsben is csak apró, néhány személyes teaházak vannak amelyek matchával foglalkoznak, a Matcha Tsukihoz hasonló méretű hely, ami egyszerre cukrászda, kávézó, és teaház gyakorlatilag nincs még az osztrák és a cseh fővárosban sem.

Matcha TsukiMatcha ital, a Matcha Tsuki-ban

Matcha Hatás - már most terjeszkednek

A névválasztás egyébként végtelenül ötletes, a Tsuki-t japánul Cuki-nak ejtjük, ami ugye jól passzol a magyar cukrászda becézett alakjához, egyik japán jelentése a szónak pedig hatás/jó érzés. A név magyarul tehát Matcha Hatás.

Ennek az egyedülálló cukrászda brand-nek  az első egysége a Kálvinon nyitott meg még tavaly a pandémia árnyékában, azonban nem törte meg a lendületet a koronavírus, folyamatosan a terjeszkedésen gondolkodnak, így a jövőben akár vidéki és erdélyi Matcha Tsukik nyitására is számíthatunk, sőt már most újabb hellyel bővítettek, ezúttal az Alleeban.

Az új cukrászda a megnyitóján jártunk

Ennek az új cukrászdának a megnyitóján jártunk, ahol megkóstolhattuk a különböző matchás finomságokat és egy valódi teaszertartásnak is a tanúi lehettünk.

Matcha TsukiMatcha limonáde, a Matcha Tsuki-ban

A matchának kultúrája van, megköveteli a minőséget, ez hamar nyilvánvalóvá vált Almásy Gyula, a Matcha Tsuki ötletgazdájának a beszámolója alapján. Ehhez az elváráshoz pedig ők is tartják magukat. Mint mindenből, a matchából is van kommersz és van minőségi, a Matcha Tsuki ez utóbbi mellett tette le a voksát. Hiába a nagy méret, a széles kínálat, a pláza miatti kommerciális környezet, az itt kóstolható italok és ételek azonnal egy csepp valódi Japánt varázsolnak bárki köré, ugyanis a matchát egyenesen a Fuji-ról, kiváló termelőktől hozzák el a cukrászdáikba, majd ebből születnek meg a matchás limonádék, teák, sőt matcha latték, matcha cappuccinok, matchás sütemények, desszertek.

Matcha TsukiAlmásy Gyula, a Matcha Tsuki ötletgazdája, legújabb cukrászdájuk megnyitóján

Finom, egészséges, és exkluzív

A matcha egyébként rendkívül egészséges – hangzott el. Többek közt rákellenes hatása is kimutatható. Egészségessége mellett pedig finom is. Azonban mivel a termelése közel sem egyszerű folyamat az ára is rendkívül magas. A legfelsőbb kategóriás matchának akár félmillió forintba is kerülhet kilója.

Küllemre egyébként erőteljes zöld színe van, és por állagban kerül felhasználásra. Az íze nehezen hasonlítható máshoz, érdemes megkóstolni. Határozottan naturális, néha egészen zöldes-füves ízjegyek tűnnek fel a kóstolásakor, földes aromák mellett. Teljesen új, de határozottan jó élményt nyújt az egyszerű zöld teához képest, és a belőle készült sütemények is ízletesek, finomak. Ez utóbbiak egyébként nem aromával, hanem valódi matchával készülnek a Matcha Tsukinál.

Most a megnyitón azt is láthattuk, hogyan készül el ebből a zöld aranyból a tea Japánban a hagyományok szerint immár több száz éve.

Valódi teaszertartást is láthattunk

Rajzó-Kontor Kornélia mutatta be nekünk a teaszertartást. Immár több mint két évtizede foglalkozik a teavál, sőt a teamesterséget még Japánban sajátította el, ahová először 17 éves korában jutott ki.

Itt most egy asztalon voltak a szertartáshoz szükséges eszközök, azonban ez hagyományosan nem így szokott történni.

teaszertartásA teaszertartás eszközei

Ha egy autentikus teaházba, vagy teakertbe veszünk részt egy szertartáson, akkor a csészék, a kancsó és a különböző felszerelések egy tatamin helyezkednek el, és amellett ülve készíti el a vendégnek a teamester a teát – ismertette.

Vendégközpontú a szertartás

Az egész folyamat a vendégről szól mondta, és épp ezért fontos a tökéletes teaélmény, hogy a vendég teljesen átadhassa magát a teának- tette hozzá.

Kicsit olyan a vendég, főképp az első vendég, mint egy ünnepelt egy születésnapon – fogalmazott.

Az első vendég egyébként a japán hagyományok szerint valóban megkülönböztetett figyelemben részesül, ugyanis a szertartás végén nemcsak ő kapja az első adag teát, hanem csak vele társalog a teamester és az ő döntésétől függ, hány adag teát készít el.

Azonban nem szabad ennyire előre rohanni, érdemes folyamatában végig tekinteni a szertartáson. Az egész ugyanis nem is a teával, hanem egy teázás előtt elfogyasztott menüsorral kezdődik, ami ráhangol a teázásra, és csak ezután lehet a valódi teakészítésre térni.

Eslődleges a tisztaság

A tea szempontjából pedig elsődleges a tisztaság, sőt a makulátlan tisztaság – emelte ki a teamesterünk. Épp ezért hagyományosan a tatamin cipő nélkül fehér zokniban kell a teát elkészíteni, hogy látszódjon, semmi sem szennyezi be a szertartás helyét. A teakészítési procedúra maga is a tisztasággal kezdődik. A már eleve elmosogatott, tehát tiszta eszközöket egyrészt előmelegíti, másrészt makulátlanra törölgeti a vendég előtt a teamester – fogalmazott.

teaszertartásRajzó-Kontor Kornélia teamester makulátlanra törölgeti a csészét

Maga a teafőzés csak ezután következik. Ehhez egy bambusz kanállal egy adag matcha port kell mérni a csészébe, majd ezt 80 fokra melegített vízzel leönteni, és ezután keverjük egy bambusz keverővel összea a matcha port és a vizet – ismertette. Fontos, hogy ugyan ő most elmondta nekünk, hogy épp mi történik, azonban a valódi szertartás alatt tilos megszólalni – húzta alá.

teaszertartásA teamester egy bambusz kanállal egy adag matcha port mér a csészébe, a csésze mellett a bambusz keverő látható

Csak a teakészítés után beszélgetnek

A tea elkészülte után a teamester átadja az első vendégnek a forró italt, aki a feje meghajtásával köszöni azt meg. Ezután elegyednek csak beszédbe, ám ekkor is csak a környezetükről, a teáról szabad társalogni – hogy még inkább elmélyedhessenek benne – mondta. Tehát kérdezni csak olyasmit szabad, hogy milyen forrásvízből készült a tea, vagy honnan származik a porcelán, amiből isznak. – tette hozzá. Azonban, ha a vendég úgy dönt akár némán is élvezhetik a teát.

Egy szó, mint száz. A matcha, a teaszertartás, maga a távol-keleti kultúra. Nyugalmat csempész ebbe a világba, és még ha úgy is tűnik, hogy egy nagyon ceremoniális, kötött dolog, valójában a vendégről, a vendéglátásról szól. Érdemes tehát kipróbálni a matchát, akár hagyományos tea, akár egy újhullámos sütemény formájában.

Az alábbi képgalériában megtekinthető a teljes teaszertartás: