Jelentősen nő a letelepedési engedélyt kérő britek száma Csehországban

Hírek2020. feb. 4.Növekedés.hu

Az Egyesült Királyság három és fél évvel az EU-tagságról szóló népszavazást követően végül távozott az EU-ból. A kilépés komoly bizonytalanságot okozott az Európában élő és dolgozó britek számára.

A cseh munkaügyi hivatal és a cseh belügyminisztérium legújabb adatai szerint sok brit állampolgár állandó tartózkodási engedélyért folyamodott Csehországban - számol be a brnodaily.com hírportál.

Nem kívánnak belekényszerülni az úgynevezett „harmadik országbeli” státuszba, amely az EU-ban élő, nem EU-polgárok helyzetét szabályozza.

A 2016-os év júniusában, a Brexit-népszavazás idején Csehországban 6 111 brit állampolgárt tartottak nyilván. A 2019-es esztendő végén ez a szám közel harmadával, 8 332-re emelkedett.

Az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezők száma még nagyobb; 2016 júniusában 1 716 ilyen személy élt az országban, jelenleg pedig több, mint kétszer annyi, 2 666.

A Munkaügyi Hivatal adatai hasonlóak. Míg 2016-ban 3 277 brit dolgozott Csehországban, a legutóbbi adatok szerint számuk már meghaladta a 4 460-at.

A gyors növekedés ellenére a brit állampolgárok a külföldi munkavállalók körében még viszonylag kis arányt képviselnek. Az alacsony munkanélküliségnek és a dübörgő gazdaságnak köszönhetően az elmúlt évek során folyamatosan növekedett a többi országból érkezett külföldi munkavállalók száma is.

A britek esetében megfigyelhető arányokhoz hasonló mértékben emelkedett a francia és a német állampolgárok létszáma, bár közülük állandó letelepedési engedélyért kevesebben folyamodtak.

A Csehországba érkező brit állampolgároknak 2020 végéig változatlan szabályokat kell követniük. A más EU-tagállamokból érkezőkhöz hasonlóan az érkezésüket követő 30 napon belül be kell mutatniuk útlevelüket a cseh hatóságoknak. Az év végén az átmeneti időszak lezárul és új szabályok lépnek érvénybe, amelyek egyenlőre tisztázatlanok.