Jó évet zárt a K&H - jelentősen nőtt a hitelezés

Hírek2022. feb. 16.Dajkó Ferenc Dániel

Jelentős nyereséggel zárta 2021-et a K&H. Nőtt a lakossági ügyfelek száma és bővült a kihelyezett hitelek értéke. A lakossági befektetések is bővültek. Nőhet az államilag támogatott hitelek népszerűsége. Jól teljesített a K&H biztosító is.

Jelentős nyereség

Nagyon jó évet zárt tavaly a K&H Bank. A hitelvolumenek gyors emelkedésének és az ebből fakadó magasabb piaci részesedés eredményeképp 26 százalékkal nőtt a bank 2021-es eredménye. Ezzel párhuzamosan az adózás utáni eredmény is emelkedett, az egy évvel korábbi 42 milliárd forintról 75 milliárd forintra – tudtuk meg a bank tavalyi eredményeit ismertető sajtóeseményen.

Nőtt a lakossági ügyfélszám is 60 ezerrel, így elérte az 752 ezret. A rendszeres bérátutalók száma ebből fél millió főt tett ki.

Növekvő hitelezés

A K&H mérlegfőösszege meghaladta az 5 ezer milliárd forintot tavaly. Az új hitelkihelyezések értéke 608 milliárd forintot tett ki, a teljes hitelállomány így 13 százalékkal 2156 milliárd forintra bővült.

Lakossági oldalról 27 százalékkal nőtt a folyósított hitelek értéke. Népszerű volt az államilag támogatott Babaváró hitel is, tavaly 11 százalékkal folyósított többet belőle a K&H, mint egy évvel korábban. A támogatott lakásfelújítási hitelt és a Zöld Otthon Program keretében folyósított hiteleket is sokan keresték. Előbbiek összege 5, míg utóbbié 2,9 milliárd forintot tett ki.

A lakossági hitelekkel kapcsolatban megtudtuk, hogy a K&H a magas kamatkörnyezet hatására az államilag támogatott kedvezményes hitelek további térnyerésére számít, emellett úgy vélik nő a szerepe a zöld hiteleknek.

A vállalati hitelállomány is emelkedni tudott 10 százalékkal. A vállalkozások számára új termékként tavaly már a kedvezményes finanszírozású Széchenyi GO hitel is elérhető volt – tudtuk meg.

Érdemes kiemelni, hogy 47 milliárd forint értékben hajtottak végre tranzakciókat a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának keretében és 225 milliárd forint értékben kötöttek új szerződéseket az NHP Hajrá! keretében.

Érdeklődik a lakosság a befektetések iránt

Nemcsak a hitelállomány nőtt, hanem a befektetések értéke is. A különböző befektetési alapokban kezelt vagyon 15 százalékkal 891 milliárd forintra emelkedett. Ennek oka, hogy jelentősen megnőtt a lakossági ügyfelek érdeklődése a befektetések iránt.

Nőttek a díjbevételek is

Jól teljesített a K&H biztosítója is, 6,7 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el a tavalyi évben – derült ki a sajtóeseményen.

A biztosítási díjbevételekből jelentős részt, 51,6 milliárd forintot tett ki a nem-élet üzletág. Ezen belül kissé csökkent a KGFB állomány, viszont nőttek a lakásbiztosításokból, a CASCO-ból és a kkv-k biztosításaiból származó díjbevételek. Nőtt az életbiztosítások díjbevétele is.

Új okosórás fizetési lehetőségek

A jó eredmények mellett fontos megjegyezni, hogy a bank számos újítást is bevezetett. Többek közt elérhetővé váltak új okosórás fizetési lehetőségek és bevezették az online biztosításkötést.